Türk ve dünya edebiyatından tiyatroya uyarlanan bazı önemli kitaplar

Yayınlandıklarında kısa sürede geniş okur kitlesine ulaşan, kitapseverler tarafından benimsenen kitapların tiyatro uyarlaması da yapıldı. Türk ve dünya edebiyatından sahnelenen bazı kitapları siz okurlarımız için derledik.

Türk ve dünya edebiyatının önemli klasiklerinin tiyatroya uyarlandığını biliyor muydunuz? Eğer bugüne kadar duymadıysanız haberimiz size rehberlik edecektir.

Belki de bu haberden sonra sevdiğiniz kitabın oyunu da izlemek istersiniz. George Orwell'den Latife Tekin'e, Yusuf Atılgan'dan Şeker Portakalı'na uzanan kitapların konularına ve tiyatro uyarlamasına birlikte bakalım...

YUSUF ATILGAN- ANAYURT OTELİ

Yusuf Atılgan’ın kült eseri Anayurt Oteli, Firuze Engin’in uyarlaması ve Kerem Ayan’ın rejisiyle, Zebercet adıyla, tek kişilik oyun olarak sahnede. Varlığını kendisinin bile sorguladığı ama bir o kadar da yaşam dolu bir taşra adamı Zebercet... Onu, yaratıcısı Yusuf Atılgan’ın sesinden tanımıştık; şimdiyse Zebercet iç ve dış dünyasını kendi ağzından anlatıyor.. Asu Maro Kerem Ayan´ın yönetmenliğinde sahnelendi.

GEORGE ORWELL-1984

İngiliz yazar George Orwell'in 1949 yılında yayınlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri 1984, 1949 yılında yayınlanmıştır. Distopya türünde bir roman olan 1984, 'Büyük Birader, 'Düşünce Polisi, 101 Numaralı Oda, 2+2=5' gibi çeşitli terminolojileri ve kavramları günümüz lügatına dahil etmiştir.

Romanın özetini kısaca anlatmak gerekirse, romanın dünyası üç ayrı rejimle yönetilmektedir.

Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya... Sovyetler Birliği'ni andıran Okyanusya, düşünmeden itaat eden ve Büyük Birader adında birine bağlılıkları olan halkın yaşadığı devlettir. Toplumdaki tüm insanların hareketleri, düşünceleri ve davranışları izlenmektedir.

LATİFE TEKİN-SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM

Tiyatronun bedeni odağa alan ve beden üzerinden yeni ifade biçimleri arayan tiyatro anlayışı, sahnede yepyeni bir yorum kazanıyor.. Oyuncu İpek Taşdan, ifadenin kaynağı olarak bedeni merkezileştiren ve bedensel enerjinin özgürleştirilmesine dayanan oyunculuk tekniğini başarıyla sergiliyor.

ŞEKER PORTAKALI- JOSE MAURO DE VASCONCELOS

José Mauro de Vasconcelos´un başyapıtı Şeker Portakalı, günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Filiz Bozok´un uyarlayıp, yönettiği çocuk oyunu `Şeker Portakalı´nda Gökhan Soykök, Sevilay Bal gibi isimler oynuyor.

HAYVAN ÇİFTLİĞİ- GEORGE ORWELL

Ürettiklerini çalan, onlara işkence eden, yetmezmiş gibi öldüren insanoğluna başkaldıran çiftlik hayvanları, haklarına sahip çıkmaya karar verir. Ama kendilerini bu yeni düzenin yöneticisi seçen domuzların, en çok da “Sİz her şeyin en iyisini bilirsiniz” diyen koyunlardan destek alarak; önce sütleri içmeye, sonra yasaklar koymaya ve başlangıçta hep birlikte belirledikleri ilkeleri tek tek çiğnemeye başlayacakları hiç hesapta yoktur. Orwell’in sayısız kez sahneye ve sinemaya uyarlanan bu ölümsüz romanın tiyatro uyarlaması da yapıldı.

DÖNÜŞÜM-FRANZ KAFKA

Kafka´nın, 1915´te yayınlanan ve bugün hala canlı olan Dönüşüm adlı öyküsü, Altkat Sanat yorumuyla sahneye taşındı. Müge Saut´un yönettiği oyun, hayatın gerçeği ile yüzleşmemizi yeniden hatırlatan `Dönüşüm´ü günümüze uyarlıyor. Oyun toplumu, ahlakı, insan davranışlarını, gerçeklerin değişkenliğini derinlemesine ele alıyor.

Kitap Haberleri

  1. Libya, Suriye'ye 34 ton insani yardım malzemesi taşıyan uçak gönderdi
  2. İsrail yine sivilleri hedef aldı: 5 Filistinli yaşamını yitirdi
  3. İzmir'de 107 düzensiz göçmen yakalandı
Sonraki Haber