Usta yazar Gürsel Korat, Kapadokya tarihi ve kültürünü kitaplarında anlatıyor

Modern edebiyatın usta yazarlarından olan Gürsel Korat yazmaya, üretmeye devam ediyor. Yazarın 30 yıllık emeğinin ürünü olan Kapadokya Dörtlüsü seri kitabı, Zaman Dönüyor kitabıyla tamamlandı. Dört kitaptan oluşan bu serinin her kitaplıkta bulunması gerekiyor.

Ortaya koyduğu her eserle derin entelektüel birikimi ve güçlü anlatısını okurlara sunan Gürsel Korat, 1994 yılında başladığı Kapadokya Dörtlüsü yolculuğunu Dönüyor Zaman ile tamamladı.

Kapadokya'nın tarihsel gerçekliğini ve somut olgularını gerçekçi bir yaklaşımla ve edebi anlatımla harmanlayan usta yazar, Dönüyor Zaman ile bölge üzerine yazılmış en özgün eserlerden birini daha ortaya koyuyor.

Kapadokya'yı coğrafi bir meta olarak kullanmayı tercih etmeyen; bilakis edebi bir figüre dönüştüren Korat, dörtlünün son kitabıyla Orta Çağ'dan yirminci yüzyıl ortalarına uzanan yolculuğun seyrinin hızlı bir biçimde tersine dönüşünü tarihsel gerçekliklere dayalı güçlü bir kurgu ile ele alıyor.

Dönüyor Zaman; Yunan İç Savaşı'ndan nüfus mübadelesine, Kapadokya'daki yerel etkileşimlerden Türk-Yunan ilişkilerine kadar pek çok tarihsel unsura vurgu yapması ile başyapıt niteliği taşıyan bir serinin tamamlayıcısı olarak dikkat çekiyor.

Yazarın dörtlemesinden oluşan kitaplarını kısaca tanıyalım;

DÖNÜYOR ZAMAN

Sayfa: 424

Dönüyor Zaman, fırtına sonrasında ortaya çıkan bir mağarada iki gün içinde yaşanan olaylarla açılır: Palancı Emin’in hazine bulmak için daldığı bu dehlizlerde otuz yıldır donmuş bir tarih öylece durmaktadır.

Orada Kuvvacıların, kadın çetecilerin, muhacirlerin, mübadillerin, Birinci Dünya Savaşı’nın ve Milli Mücadele kaçaklarının anıları vardır.

Romanda ayrıca Yunan iç savaşı, köy enstitülü öğretmenler, Bombay’da esir düşenler, Kore’de yitirilen askerler ve geçmişi araştıran sanat tarihçileri de kendilerine bir yer bulurlar.

Yazar Gürsel Korat

KALENDERİYE

Sayfa: 224

Kalenderiye, 1324 yılında bir İtalyan manastırında yaşayan ermiş Mazzone ile açılır. Vaktiyle Anadolu’yu dolaşmış Venedikli bir tüccar olan Mazzone, o tarihlerde kullanılmayan Latin harfleriyle Türkçe bir itirafname yazmıştır.

Aşkın, çaresizliğin, isyanlarla katliamların coğrafyası Calenderia, takvime uygun olarak yaşayanların ülkesidir. Calenderia, varlıkla yokluğu ve zamanı tartışan dervişler diyarıdır.

GÜVERCİNE AĞIT

Sayfa: 264

Düşsel zamanların yazarı Gürsel Korat’tan, Kapadokya Dörtlüsü’nün ikinci kitabı: Güvercine Ağıt. Bir kadın şeyhin, bir Venedikli tüccarın ve Moğolların yolunun kesiştiği Anadolu’da, 13. yüzyıl sonundayız.

Korat’ın kalemi aslanların ve güvercinlerin gölgesinde; zamanın, korkuların, umudun ve aşkın beslediği bir geçmişi yeniden kurmaya devam ediyor.

ZAMAN YELİ

Sayfa: 160

Zaman Yeli, Kapadokya’nın büyülü coğrafyasında geçen ve kucağında efsaneler yeşerten bir roman. Moğol istilasıyla sarsılan Selçuklu ülkesinde yaşayan her dinden her dilden insan tedirgindir.

Moğol işkencesiyle sağır kalan kilise ressamı Dimitri ile Baba Ishak isyancılarının gözüne mil çektiği Latin askeri kör Leon’un yolları bu atmosferde kesişir.

Yoldaşlıkları bu tuhaf ikilinin kaderini çizmekle kalmayıp, tüm bölgenin geleceğini etkileyecektir. Adım adım yaklaşan savaşın gölgesinde örgütlenen direniş, karanlık yer altı şehirlerine umudun ışığını düşürürken karanlık zihinlere de siyasete ve kutsal olana dair büyük soruları getirecektir.

Gürsel Korat’ın Kapadokya Dörtlüsü'nün ilk kitabı olan Zaman Yeli, yıllara meydan okuyarak geçmişi yeniden kuruyor.

ergul.tosun@ensonhaber.com

Kitap Haberleri

  1. Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü
  2. Pakistan'da aşiretler arasında çatışma çıktı
  3. Polonya'da iktidarın 2025 seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı belli oldu
Sonraki Haber