Yaratıcı yazarlığın kapılarını aralayan, yazar adaylara kılavuz kitap: Öykü Yazma Becerisi

Yazar Feryal Orhan Basık'ın yazdığı Öykü Yazma Becerisi kitabında, pek çok önemli bilgiyi bulacaksınız. Her anlamda kılavuzluk eden bu yapıtta öyküye ve yazar olmaya dair okumalar bulacaksınız.

Edebiyatta öykü türü çok okunan bir alandır. Türkiye'de romandan sonra en çok okunan edebi tür olan öykünün ana omurgasını oluşturan temel unsurları bu kitapta bulabileceksiniz. Yazar ve araştırmacı Feryal Orhan Basık'ın titizlikle hazırladığı Öykü Yazma Becerisi, yazar olmak isteyenlere kılavuzluk ediyor.

Günümüzde artan yazarlık kurları ne kadar faydalı oluyor sorusunu da yeri gelmişken belirtelim. Kurslara para verip, iyi yazar olunur mu? Ya da şöyle soralım; hangi yazar kursa giderek yazar oldu? Bunun yerine yazarlık hakkında yazılan kitapları okumak, bunlardan faydalanmak daha sağlıklı olur.

Bunun için Öykü Yazma Becerisi sadece öykü yazma sanatı üzerinde durmuyor; aynı zamanda iyi yazar olmanın da ipuçlarını veriyor. Öykü yazmak roman gibi değildir elbette. Yazacağınız öykünün kısa, anlaşılır olması gerekiyor. Öykünün başından sonuna kadar konu bütünlüğünün sağlanması lazım. Yazı masasına oturanların mutlaka elinin altında bulunması elzem olan Öykü Yazma Becerisi kitabını bu minvalde değerlendirmek gerekiyor.

Belki çok okumuştur, çok araştırmıştır hatta ona göre yazmak için her şey hazırdır. Ama "Kitap yazıyorum” düşüncesiyle başlayan roman ya da kısa öykü yazma girişimleri çoğu zaman yarım kalır veya ortaya çalakalem yazılmış bir metin çıkar.

Çünkü bunlar yazma becerisini geliştirmeden, hazırlıksız yapılan girişimlerdir. Üstelik yazma becerisi tek başına yeterli değildir. Yazmak istiyorsanız sahip olduğunuz birikimi hayal gücünüz aracılığıyla kurmacaya nasıl dönüştürebileceğinizi öğrenmeniz ve hayal gücünüzü bu doğrultuda eğitmeniz gerekir.

Sayfa: 188

PRATİK ÖNERİLER VE İPUÇLARI

Feryâl Orhon Basık’ın, deneyimlerini paylaşarak yaratıcı yazarlık yolculuğuna ışık tuttuğu Karakarga Yayınları’ndan çıkan Öykü Yazma Becerisi, yazarlık serüvenine yeni başlayanlar için eşsiz bir rehber sunuyor. Kitap, öykü yazmanın inceliklerini öğrenmek ve edebi becerilerini geliştirmek isteyen herkes için pratik öneriler ve ipuçlarıyla dolu.

Öykü Yazma Becerisi, öykü yazmaya başlamak isteyen herkesin elinin altında bulunması gereken bir başucu kitabı. İçinde bulunan yaratıcılık, karakter oluşturma, çatışma yaratma ve olay örgüsü gibi konular, yeni başlayan yazarlara rehberlik ediyor. Ayrıca kitapta, başarılı bir öykü yazmanın aşamaları ve nasıl etkileyici anlatılar yaratılabileceğine dair önemli bilgiler yer alıyor.

CESARET VE İLHAM VEREN KİTAP

Feryâl Orhon Basık, yazma yolculuğuna başlamak isteyenlere cesaret ve ilham veriyor. Bu kitabı okurken, yaratıcılığınızı keşfedecek, yazarlık becerilerinizi geliştirecek ve kendi öykülerinizi yazma yolunda adım atacaksınız.

Pek çok insan yazmanın doğuştan gelen bir yetenek olduğuna inanır. Tanıdığımız insanların çoğu yazmak istediğini ama beceremediklerini söyler, bunu da yeteneklerinin olmayışına bağlar. Gerçekten de çoğu kişide yazma arzusu vardır ama nasıl yazacağını, nereden başlayacağını bilemez.

HİKAYE VE ROMAN YAZMA DENEYİMİ

Yeteneksiz olduğuna peşinen inananların bilmedikleri husus, yazma yeteneğinin geliştirilebileceği gerçeğidir. Günümüzde birçok online yaratıcı yazarlık atölyesi ve dijital platformlarda yer alan, ünlü yazarların ağzından dinlediğimiz tecrübelerin aktarımı bunun en güzel sağlamasıdır. Feryâl Orhon Basık, bu kitapla hikâye ve roman yazma ile ilgili deneyimlerini ve öğrendiklerini sizlerle paylaşıyor.

ergul.tosun@ensonhaber.com

Kitap Haberleri

  1. Ahmet Ümit'in beklenen romanı için geri sayım; Başkomser Nevzat sahalara iniyor
  2. İsmet Özel'in şiire ve dünyaya bakışını yakın arkadaşı şair Ali Ural anlattı
Sonraki Haber