Apollon Kutsal Alanı'nda 1903 yıl önceki depremin izlerine ulaşıldı

Bursa'nın turistik bölgelerinden Gölyazı Mahallesi'nde kıyıdan 500 metre uzaklıktaki adaya kayıklarla ulaşan arkeologlar, Apollon Kutsal Alanı olarak tanımlanan bölgede önemli buluntulara ulaşıyor.

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, turistik Gölyazı Mahallesi'ndeki Kız Adası'nın Helenistik dönemdeki kutsal alan profili, arkeolojik kazıyla gün ışığına çıkarılıyor.

Avrupa'nın en güzel kasabaları arasında gösterilen ve antik adı "Apollonia ad Rhyndacum" olan Gölyazı'nın kıyısından yaklaşık 500 metre uzaklıktaki adada, 2022 yılında başlatılan kazı, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Nilüfer Belediyesinin desteğiyle Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) başkanlığında yürütülüyor.

Her yaz sular altında kalan, sonbaharda suların çekilmesiyle ortaya çıkan adaya kayıklarla ulaşan arkeologlar, ot temizliği yapılmasının ardından arkeolojik çalışmalara başlıyor.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Etrafı Helenistik dönemde yapılmış temenos adlı kutsal duvarla çevrili, tapınak, sunak, stoa (sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galeri) ve eksedraların (avlu, salon ya da meydana açılan yarım daire ya da dikdörtgen çıkıntılı niş benzeri mekan) bulunduğu yapı kompleksinin olduğu tahmin edilen adada, öncelikle tapınağın tam mimari planının belirlenebilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Kültür Sanat Haberleri

  1. İmam Hatip neslinin ardındaki meçhul kahraman: Celalettin Ökten
Sonraki Haber