Hidrojenli BMW iX5 üretimi bu yıl başlayacak

BMW, hidrojen yakıt hücreli iX5 modelinin üretimine bu yıl başlayacak ve çeşitli testler gerçekleştirecek.

Son zamanlar birçok şirket karbon emisyonunu en aza indirmek için elektrikli otomobiller üzerinde çalışıyor..

Bu şirketlerden biri olan Japon devi Toyota, hidrojen yakıtlı araçlar için Alman üretici BMW ile geçtiğimiz aylarda ortak olmuştu.

İki dev firma, ortaklaşa geliştirecekleri hidrojen yakıt hücreli arabalar için, 2025 yılına kadar seri üretime ve satışlara başlamayı planlıyor.

BMW iX5 bu yıl test için üretilecek

BMW, hidrojen yakıt hücreli iX5 modelinin üretimine bu yıl başlayacak ve çeşitli testler gerçekleştirecek.

BMW, iX5 Hydrogen crossover'ı, ürünün ve üretim sürecinin seri üretime hazır olmasını sağlamak adına yaklaşık 900 kişinin çalıştığı Araştırma İnovasyon Merkezi'nde hazırlayacak.

BMW Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Zipse, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Hidrojen, enerji geçiş sürecinde ve dolayısıyla iklimin korunmasında kilit bir role sahip çok yönlü bir enerji kaynağı. Kendisi yenilenebilir enerjileri depolamanın ve taşımanın en verimli yollarından biri. Bu potansiyeli, mobilite sektörünün dönüşümünü hızlandırmak için de kullanmalıyız.

BMW'nin güç aktarma sistemi, iki hidrojen tankı tarafından beslenen bir yakıt hücresi kümesinden oluşuyor.

Alman üretici, geliştirdikleri yeni nesil yakıt hücresi teknolojisinin tek başına 170 hp sürekli güç ürettiğini söylüyor.

Buna yüksek performanslı batarya ve beşinci nesil BMW eDrive teknolojisine sahip elektrik motoru da dahil olduğunda toplam güç 374 hp'ye kadar çıkıyor.

BMW ilk etapta 100 adet BMW iX5 Hydrogen üretmeyi planlıyor. Bu araçlar ABD, Japonya, Avrupa, Çin ve Güney Kore'de günlük kullanım koşullarında test edilecek.

Hidrojen yakıtlı araç nedir

Hidrojen yakıtlı araçlar da tıpkı elektrikli araçlar gibi gücünü elektrikten alıyor. Ancak hidrojenli araçların içerisinde herhangi bir batarya yok. Bu araçlar, elektrik enerjisini içerisinde bulunan hidrojenden elde ediyor.

Benzin ve dizel gibi fosil yakıtların yerine hidrojen kullanmak, karbondioksit gazı oranını düşürebilmek için en iyi çözüm yöntemlerinden biri. Bu nedenle bazı üreticiler, bu teknolojiyi daha geliştirmek için çalışıyor.

Hidrojen yakıtının maliyetli olması ve gerekli yakıt istasyonlarının fazla olmaması, şu anda bu teknolojinin önündeki en büyük iki engel olarak dikkat çekiyor.

Otomobil Haberleri

  1. İspanya'dan Lübnan'a yardım: 10 milyon avroluk destekte bulunacaklar
  2. Konya'da baraj tünelinde işçi, vagon altında kaldı
  3. İsrail'den Batı Şeria'ya hava saldırısı
Sonraki Haber