Ahmet Davutoğlu: Suriye bölündüyse sebebi Esad politikalarıdır

Kendisinin Suriye-Türkiye ilişkilerinin derinleşmesinin mimarı olarak tanımlayan Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki iç savaşın sebebini ise Esad politikaları olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye, 2011 yılında Arap Baharı ile iç savaşa giren Suriye ile kesilen ilişkilerini yeniden dizayn ediyor.

Bu kapsamda askeri ve istihbarat kademelerinde yapılan görüşmelerden sonra liderlerin görüşmesi bekleniyor.

Bu günlerde konu kamuoyunda gündemde yer teşkil ederken o dönemin dış politikalarının mimarı olarak bilinen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gerçek Gündem'e verdiği röportajda konuya değindi.

"SURİYE İLİŞKİLERİNİN MİMARI BENİM"

Amerikalılara karşı Suriye'yi yıllarca bizzat kendisinin savunduğunu söyleyen Davutoğlu, "Suriye'yle ilişkilerin o denli derinleşmesinin mimarı da benim. Bu kadar iddialı söyleyeyim madem mimar deniyor. Peki ne oldu da, bu kadar iyi giden ve bizzat benim de kurucusu olduğum ve bu yüzden ağır eleştirilere uğradığım Suriye ile ilişkiler bozuldu? Suriye halkına zulmeder hale geldi." dedi.

"ESAD'I BİZ DEVİRMEK İSTESEYDİK 2005 YILI EN UYGUNUYDU"

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Amerika Suriye'yi dışladığı zaman Suriye'yi biz himaye ettik. Yani Türkiye eğer Suriye'yi devirmek isteseydi Türkiye en uygun zaman 2005'ti. Neden 2005'ti? Hariri suikastı yüzünden Beşar Esad suçlanıyordu yani Hariri’yi o öldürdü deniyordu. Eğer Beşar Esad'ı biz devirmek isteseydik 2005 yılı en uygunuydu.

Ben 2005-2006 yılında en az 10-15 kere Suriye'ye gittim Beşar Esad'ı desteklemek için. Amerikalılarla birebir alanda mücadele ettik Beşar Esad ve Suriye'yi korumak için.

"SURİYE BÖLÜNDÜYSE SEBEBİ BEŞAR ESAD'IN POLİTİKALARIDIR"

Kendi halkına kimyasal silah kullanmış bir rejimden bahsediyoruz. Suriye bölündüyse sebebi Beşar Esad'ın politikalarıdır. Orta Doğu'da siyaset oyunu ya hep ya hiç gibi tecelli ediyor. Orta Doğu'nun diktatörleri hepi korumak için hiçe gidiyor.

Hep sahip olmak için en ufak paylaşmayı taviz gibi görüyorlar. Ama esas sorumlu Suriye'nin kendi içinde maalesef kendi halkıyla savaşan bir rejimdir."

Politika Haberleri

  1. Oba Makarna’daki patlamaya ilişkin flaş gelişme: Fabrika müdürü tutuklandı
  2. ABD'li Senatör Sanders: ABD, İsrail'e para vermenin hata olduğunu gördü
Sonraki Haber