AK Parti'den sahipsiz hayvanlara yönelik açıklama: Gerekli tedbirleri almamız lazım

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeye ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle görüşmek suretiyle bu hafta sonuna doğru Meclis Başkanlığı'na teklifimizi vereceğiz" dedi.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, çalışmaya ilişkin tutanakları AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını belirtti.

Düzenlemeye ilişkin son rötuşları yapacaklarını ifade eden Güler, "Muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle görüşmek suretiyle bu hafta sonuna doğru Meclis Başkanlığı'na teklifimizi vereceğiz. Teklifimiz 5199 Sayılı Kanun'daki bazı maddelerdeki değişiklikleri öneriyor. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Kanunu da var. Onunla birlikte bir düzenleme, oradan da atıflar var" diye konuştu.

Güler, Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan Suriye uyruklu Abbas Haşmet'e de geçmiş olsun dileklerini iletti.

"Sokaklar güvenli bir alan olarak tarif edilemez" diyen Güler, şunları söyledi:

Köpeklerimizi, hayvanlarımızı daha korunaklı, daha güvenli alanlara almamız gerekiyor. Çok nitelikli barınaklara almamız gerekiyor. Bakanlıklarımızın güçlü desteğiyle barınakların imkanlarını artırma, ciddi bir kısırlaştırma, aşılama, aynı zamanda sahiplendirme noktasında çok güçlü bir çalışmaya metnimizde yer vermeye arzu ediyoruz.

"Gerekli tedbirleri almamız lazım"

Bir gazetecinin 'kamuoyunun bu çalışmada en çok merak ettiği konunun zararlı hayvanların uyutulması' olduğunu belirtmesi üzerine Güler, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Kanunu'nun 9. maddesinin olduğunu anımsattı.

Bu kanunun şu an yürürlükte olduğuna dikkati çeken Güler, şunları kaydetti:

9. madde, kuduz riski taşıyan, rehabilite edilemeyecek şekilde azgınlaşmış, barınaklarda diğer hayvanlara zarar veren, hastalık riski noktasında barınakta kalma imkanı kalmayan hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son vermeyi emrediyor. Yani bu kanun şu anda var. Sokaklardan barınaklara hayvanlarımızı alıp hem kısırlaştırma hem sahiplendirme hem de aşılama noktasında güçlü bir destek verirken barınaklarda kalma imkanı kalmayacak. Hayvandan hayvana, hayvandan insana ciddi manada sağlık riski taşıyan, rehabilite edilme imkanı kalmamış, çok farklı ırklardaki hayvanların barınaklarda diğer hayvanlara zarar verdiğini görüyoruz. Aynı zamanda çok önemli bir kuduz riski tehlikesi. Dolayısıyla bunu da göz önüne almamız gerekiyor. Barınaklardaki yaşam kalitesinin artırılması için gerekli tedbirleri almamız lazım. O tedbirlerden biri de bu türden hayvanlarımızın, onlara acı vermeden, eziyet çektirmeden, merhamet iklimimize uygun olarak ötanazi yoluyla hayatlarına son vermektir.

Politika Haberleri

  1. MSB açıkladı: 11 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
  2. İstanbul'da terör örgütü FETÖ'nün hücre evlerine baskın: 4 gözaltı
  3. İbrahim Yumaklı: Gümrüklerden dönen ürünler imha ediliyor
Sonraki Haber