Meclis'te Kemal Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesi

Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimler için destek istemeye gittiği HDP'nin masaya getirdiği şartlarını büyük ölçüde kabul etti.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

14 Mayıs seçimleri öncesi Ankara'da gündem yoğun.

Seçime 55 gün kala hem görüşme trafiği hem kulislerdeki hareketlilik artıyor.

Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adaylık ilanının ardından ittifakta yer almayan partilere ve toplumun farklı kesimlerine ziyaretlerini sürdürüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugünkü adresi terör örgütü PKK'nın siyasi kanadı HDP'ydi.

CHP Lideri, HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan tarafından kabul edildi.

HDP'nin açıkladığı şartlar

İyi Parti'deki rahatsızlığa rağmen gerçekleşen bu görüşme akıllara HDP'nin destek için açıkladığı şartları getiriyor.

HDP bu kapsamda şartlarını 27 Haziran 2021'de 11 maddelik bir deklarasyonla kamuoyu ile paylaşılmıştı.

HDP'nin açıkladığı deklarasyonda şu maddeler yer almıştı:

* Yurt içinde ve yurt dışında askeri operasyonlar durdurulsun.

* Yeni anayasa hazırlansın.

* Kayyum atamaları kaldırılsın.

*Kayyum mağdurlarının hakları iade edilsin.

* Ana dilde eğitim hakkı tanınsın.

Kılıçdaroğlu şartları kabul etti

CHP-HDP arasında yapılan görüşmenin ardınan Kemal Kılıçdaroğlu, Pervin Buldan ve Mithat Sancar kameraların karşısına geçti.

Toplantıda konuşulanlar hakkında bilgi veren Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'nin kayyum atamaları, Kürtçe eğitim gibi birçok alanda isteklere yeşil ışık yaktığı görüdü.

Kayyum atamasını doğru bulmadığımızı söyledik

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Görüşme sırasında Anayasa değişikliğini ortak mutabakat metnini paylaştık. Bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı, hukuk ve sosyal devletin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor.

Yerel yönetimler üzerinde duruldu. Kayyum atamasını asla doğru bulmadığımızı söyledik. Seçimle gelen seçimle gider. Siz halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doğru bir uygulama değildir.

Demokrasiyi savunmak, yargı bağımsızlığını savunmaktır. Demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından biri olduğunu konuştuk. Siyaset artık bir kavga alanı olmamalı.

Bu ülke artık kavga etmeden bıkmadı mı? Arkadaş siz kavgadan bıkmadınız mı? Kucaklaşmak varken hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Biz birlikten, beraberlikten yanayız.

Biz birlikte hareket etmekten yanayız. Siyaset sorun yaratırsa bu kadın erkek eşitliğine negatif yansıyor. 21. Yüzyılda parti kapatmak doğru değildir. Kapatılan partilerin farklı isimlerle siyasete devam ettiğini biliyoruz.

Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir. TBMM'nin en temel sorunlar çözülmüştür. Hiçbir sorun çözümsüz değildir."

"Binlerce yıldır konuşulan bir dil nasıl bilinmeyen bir dil oluyor?

Kürtçe eğitim konusundaki tartışmalara da değinen Kılıçdaroğlu şu ifadelere yer verdi:

Tüm dezavantajlı gruplarla ilgili siyaset kurumunun üzerine düşeni yapması gerekir. Haklarının teslim edilmesi ve özgürce yaşam koşullarının önünün açılması gerekir.

Yargının siyasetin üzerinde bir sopa olarak kullanılması kabul edilemez. Biz yargıçlardan, siyasi iktidarın baskısına boyun eğmemesini istiyoruz. Depremin ardından bölgeyle ilgili özel bir planlamanın yapılması gerekiyor. Acil bir onarım programının devreye konulması gerekiyor.

13. Cumhurbaşkanı adayı olarak bu kavgayı bitireceğim söz veriyorum. Geliriz
TBMM'de kürsüde konuşuruz. Söz İngilizce'dir, Fransızca'dır parantez içinde yazılır. Kürtçe konuşulduğunda bilinmeyen bir dil diye yazılıyor. Ya arkadaş binlerce yıldır konuşulan bir dil nasıl bilinmeyen bir dil oluyor?

TRT Kürdi var. Devlete çifte standart yakışmaz. Evet resmi dilimiz Türkçe eyvallah ama çifte standart yaparsanız bir kesimi başkasına düşman ediyorsunuz. Bu emperyallerin oyunudur. Herkesin yaşam tarzına saygı göstereceksiniz. Herkesi kucaklayacağız.

Politika Haberleri

  1. Müsavat Dervişoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na yanıt
Sonraki Haber