Dünyada 55 milyondan fazla kişi Alzheimer

Yaşla birlikte beyinde doku kaybı Alzheimer'e neden oluyor. Yakın geçmişi hatırlamakta zorlanan ve tarihlerle olayları karıştıran Alzheimer hastalarının durumu yakınlarını üzüyor.

Alzheimer, henüz tedavisi bulunmayan ve çağımızın vebası olarak kabul edilen bir hastalık.

Kendisinin ve etrafındakilerin yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlığın tedavisinin bulunması için çeşitli çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada bulunan Alzheimer hastalığıyla ilgili sayı verdi.

Buna göre dünya genelinde yaşlı nüfus oranı artarken 55 milyondan fazla kişi ise buna bağlı gelişen Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor.

HER YIL 10 MİLYON KİŞİ ALZHEİMER OLUYOR

DSÖ verilerine göre, her yıl yaklaşık 10 milyon kişide Alzheimer görülmesi nedeniyle 2050’de hasta sayısının 139 milyonu bulması öngörülüyor.

Dünyada her 3,2 saniyede bir kişi Alzheimer'a yakalanırken bu hastalık hakkında farkındalık oluşturmak ve bununla mücadele edenlere destek olmak amacıyla her yıl 21 Eylül "Dünya Alzheimer Günü" etkinlikleri düzenleniyor.

7. ÖNDE GELEN ÖLÜM NEDENİ

"7. önde gelen ölüm nedeni" olarak gösterilen bunama (demans) hastalığının en yaygın türü olan Alzheimer hakkındaki veriler derlendi.

HAFIZA KAYBI

Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen tıbbi bir durum olan Alzheimer nedeniyle her yıl dünya genelinde binlerce kişi hayatını kaybediyor.

21. YÜZYILIN KABUSU

İlk kez 1906’da Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen Alzheimer, "21. yüzyılın kabusu" olarak görülüyor.

BİLİNEN KESİN BİR TEDAVİ ŞEKLİ YOK

Hastalık, günlük aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile nitelenen nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor ve bilinen kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor.

65 YAŞ RİSKLİ

Uzmanlar, Alzheimer hastalığının görülme sıklığının 65 yaşından sonra her 5 yılda bir 2 kat arttığına işaret ediyor.

DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Alzheimer hastası sayısına her yıl 10 milyon yeni vaka eklenirken Alzheimer'a yakalananların yüzde 60’tan fazlası ise düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

KÜRESEL MALİYETİ YILLIK 2,8 TRİLYON DOLAN

Alzheimer hastalığının şu anda 1,3 trilyon ABD dolarının üzerinde olan yıllık küresel maliyetinin, 2030’a kadar 2,8 trilyon ABD dolarına yükselebileceği tahmin ediliyor.

Buna göre, 2030’da Alzheimer hastalığının yıllık küresel maliyetinin dünyanın en büyük 8. ekonomisi olan İtalya’nın şu anki yıllık gayrisafi yurt içi hasılasını (GSYİH) geride bırakacağı öngörülüyor.

TÜRKİYE'DE 700 BİN HASTA VAR

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de ise yaklaşık 700 bin Alzheimer hastası bulunuyor.

BEYİN HÜCRELERİNİN ÖLÜMÜ

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması olarak biliniyor.

ALZHEİMER HASTALIĞI, DEMANSIN BİR TÜRÜ

"Demans türü" olarak nitelendirilen Alzheimer, daha çok ilerleyen yaşlarda yaygın görülüyor.

YÜZDE 75'İ TEŞHİS EDİLEMİYOR

Alzheimer's Disease International (AZI) tarafından hazırlanan 2021 raporunda, dünya genelinde demans hastalarının yüzde 75'inin teşhis edilmediği tahmin ediliyor.

Farkındalık eksikliği teşhis açısından önemli engel olarak gösterilirken, bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhis edilmeme oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor.

DEPRESYON RİSKİ ARTIRIYOR

Uzmanlar, hipertansiyon, diyabet, obezite, sigara ve alkol tüketimi ile depresyonun Alzheimer riskini artırdığı uyarısında bulunuyor.

TEDAVİSİ ARAŞTIRILIYOR

Demansı iyileştirmek veya ilerleyen seyrini değiştirmek için halihazırda mevcut bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bunun yanı sıra klinik deneylerin çeşitli aşamalarında çok sayıda yeni tedavi araştırılıyor.

BUNAMA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN YAPILACAKLAR

-Düzenli egzersiz yapmak

-Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak

-Kilolarını kontrol etmek

-Sağlıklı beslenmek

-Tansiyon, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini korumak

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Sağlık Haberleri

  1. ABD’deki orman yangınlarında can kaybı 6’ya yükseldi
  2. Trudeau'dan Trump'a yanıt: Kanada, ABD'nin 51. eyaleti olmayacak
  3. AB'den Trump mesajı: Dört gözle bekliyoruz
Sonraki Haber