Tiroid hakkında bilmeniz gereken hayat kurtarıcı 10 gerçek
Vücuttaki tüm süreçlere katılan tiroid bezinde oluşabilecek herhangi bir bozukluk durumunda üretilen hormon düzeyleri büyük ölçüde değişebiliyor ve birçok sağlık problemi ortaya çıkabiliyor.
Tiroid bezi kalp atış hızını, solunumu, ana organları ve metabolizmayı kontrol eder. Bu yüzden boğaz hizasında bulunan bu küçük kelebek şeklindeki bez hafife alınmamalıdır.
Tiroid hormonları vücudun ana düzenleyicileridir ve tüm organ ve dokularda meydana gelen tüm süreçler için çok önemlidir. Düşük tiroid seviyelerini ifade eden hipotiroidizm, metabolizmanın yavaşlamasına ve buna bağlı olarak yorgunluk, halsizlik ve ciddi vakalarda adet bozuklukları, ödem ve sindirimin yavaşlamasına neden olur.
Yüksek tiroid hormonlarını ifade eden hipertiroidizm ise çoğu organ sisteminin işlevinin hızlanmasına neden olur, bu da artan sinirlilik, uykusuzluk, hızlı kalp atışı, hızlı sindirim veya titreme ile sonuçlanır.
Bozuklukların saptanması zor değildir, vakaların büyük çoğunluğunda tiroid uyarıcı hormonun (TSH) düzeyini belirlemek yeterlidir. Hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH, tiroid hormonu üretiminin ana düzenleyicisidir ve bu nedenle tiroid fonksiyonunun en doğru göstergesi ve vücudun ne kadar tiroid hormonuna ihtiyacı olduğunun en iyi göstergesidir. Yüksek tiroid hormon seviyeleri (genellikle 4.0 IU/ml'nin üzerinde) tiroid hormon fazlalığını, azalmış tiroid hormon seviyeleri (
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol