50 bin yıl sonra bir ilk: Kuyruklu yıldız Dünya'ya yaklaşıyor
Parlak yeşil bir kuyruklu yıldız, 50 bin yıl sonra ilk kez Dünya’ya yaklaşıyor ve iki yarım küre için de ayrı bir gösteri hazırlıyor.
Güneş’in yakınından geçerken ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan cisimler, bazen görünür bir atmosfer, bazen de kuyruk oluşturur. Bu cisimlere ise kuyruklu yıldız denir.
Güneş sisteminin diğer küçük cisimlerinin aksine, kuyruklu yıldızlar antik çağlardan beri biliniyor. Örneğin Çin kayıtlarına göre, Halley kuyruklu yıldızı MÖ 240 yılından beri tanınıyor.
50 bin yıl önce görülen kuyruklu yıldız yeniden yaklaşıyor
Dünya'ya son yaklaşımını 50 bin yıl önce yapan bir kuyruklu yıldız, gezegenimizi yeniden ziyaret etmeye hazırlanıyor.
NASA yetkilileri, buzla kaplı ziyaretçinin ilk olarak Mart 2022'de Jüpiter'in yörüngesindeyken tespit edildiğini söyledi.
Kuzey Yarımküre'dekiler kuyruklu yıldızı, perşembe gününden itibaren dürbünle küçük bir yeşil parıltı olarak görebilir.
Resmi olarak C/2022 E3 (ZTF) olarak adlandırılan kuyruklu yıldız, her 50 bin yılda bir Güneş’in yörüngesinde dönüyor ve 1 Şubat 2023'te Dünya’ya en yakın yaklaşımını yapması bekleniyor.
Bilim insanları, kuyruklu yıldızın 40 milyon kilometre ötedeyken çıplak gözle görülebileceğini açıkladı.
Comet C/2022 E3'ü (ZTF), Temmuz 2020'de NEOWISE kuyruklu yıldızından bu yana, çıplak gözle görülen ilk kuyruklu yıldız olacak. Teleskobu olanlar ise kuyruklu yıldızın kuyruğunu da görebilecek.
Kuyruklu yıldız, ocak ayı boyunca Kuzey Yarımküre'de izlenebilecek, Güney Yarımküre'dekiler için ise şubat ayında görünür olacak.
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol