Deniz Harp Okulu öğrencileri, askeri turbo fan modülüyle TEKNOFEST'te birinci oldu

Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu öğrencilerinin hava araçları için tasarladığı "askeri turbo fan modülü", Adana'da düzenlenen TEKNOFEST'te "Jet Motor Tasarım Yarışması"nda birincilik ödülü aldı.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

TEKNOFEST, Türkiye'nin gençlerinin ufkunu açmaya devam ediyor.

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okulu'nun bünyesinde oluşturulan 'İki Mavi Takımı'ndan 7 öğrenci, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Doğuş Özkan’ın rehberliğinde dronlar ve insansız hava araçları (İHA) için geliştirilmiş bir fan modülü üretti.

Bu yenilikçi modül, hava araçlarının motorlarındaki itki kuvvetini artırma amacını taşıyor. Öğrenciler, bu çalışmalarını TEKNOFEST’in Jet Motor Tasarım Yarışması’na sunarak iddialı bir giriş yaptı.

Jüri değerlendirmeleri sonucunda birinciliğe layık görülen proje, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Adana Havalimanı’nda düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST’te ziyaretçilerle buluştu.

Takımın standını ziyaret eden katılımcılar, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 'askeri turbo fan modülü' hakkında detaylı bilgi alma fırsatı buldu.

ÜST ÜSTE 3 KEZ BİRİNCİ OLDULAR

Takım kaptanı Enes Şerefoğlu, 2021 yılından bu yana TEKNOFEST’e düzenli olarak katıldıklarını belirtti.

İlk kez katıldıkları yarışmada ikincilik ödülüne layık görüldüklerini hatırlatan Şerefoğlu, 'O günkü ikinciliğin ardından tam üç yıl üst üste birinciliği elde ettik. Bu başarılarımızda bize her daim destek veren Milli Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler’e, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Afyoncu’ya, dekanımız ve okul komutanımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz,' diye konuştu.

TEI-TF6000'İN FAN MODÜLÜNÜN KÜÇÜK BOYUTUNU YAPTILAR

Şerefoğlu, fan modülünü tamamen kendi tasarladıklarını vurgulayarak şunları ifade etti:

'Şu anda Türkiye’de bu alanda sadece TEI turbo fan modülleri üzerine çalışıyor. Biz ise ilk yerli turbofan uçak motoru olan TEI-TF6000’in fan modülünün daha küçük bir versiyonunu geliştirdik. Bu modül, askeri dronlar, gemisavar füzeler ve küçük çaplı insansız hava araçlarında kullanılabilecek kapasitede. Hedefimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde iyi bir subay olmak ve bu doğrultuda yerli ve milli projelerde aktif rol almak.

Teknoloji Haberleri

  1. Nvidia, Run:ai satın alımı için Avrupa Birliği'nden onay aldı
  2. Google arama sonuçlarına yapay zeka modu geliyor
  3. Xiaomi'den yeni kablosuz hoparlör: Sınırlı sayıda üretilecek
Sonraki Haber