Hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsü, makas gibi kesilip atıldı

Hollandalı bilim insanları, AIDS'e neden olan HIV virüsünü laboratuvar ortamında DNA'dan kesip çıkarmak için bir gen düzenleme tekniği kullandılar, adeta bir makasla keser gibi.

Bilim dünyası, çağın vebası olarak adlandırılan AIDS'e karşı yeni ve etkili bir tedavi yöntemi geliştirdi.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği (ESCMID), nisan ayında gerçekleştirilecek kongre öncesinde sunduğu bilimsel çalışmayla Amsterdam Üniversitesi'nden bilim insanlarının yeni bir gen düzenleme teknolojisiyle HIV virüsünün hücrelerdeki izlerini başarıyla yok ettiğini duyurdu.

ESCMID, bugün yaptığı açıklamada, Hollanda merkezli bir araştırma ekibinin, laboratuvar ortamında enfekte hücrelerdeki HIV virüsünün tüm izlerini ortadan kaldırmak için en son CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisini nasıl kullandığını göstererek tedaviye dair umutları artırdığını belirtti.

Nobel ödülü kazandıran yöntem kullanıldı

HIV tedavisi arayışında önemli bir atılım olarak değerlendirilen bilimsel çalışmada kullanılan CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisi, bir organizmanın DNA'sının belirli bölümlerini doğru bir şekilde hedeflenmesine ve değiştirilmesine olanak tanıyor. Bu yöntem, mucitleri Jennifer Doudna ve Emmanuelle Charpentier'e 2020 Nobel Kimya Ödülü'nü getirmişti.

"Moleküler makas"

Açıklamada şöyle denildi:

Moleküler 'makas' gibi çalışan CRISPR-Cas, DNA'yı belirlenen noktalardan kesebilir. Bu eylem, ya istenmeyen genlerin silinmesini ya da bir organizmanın hücrelerine yeni genetik materyalin eklenmesini kolaylaştırarak ileri tedavilerin önünü açıyor

Bilim insanları, bu başarının HIV’i ‘hemen yarın tedavi edebilecekleri’ anlamına gelmediğini ancak bir tedavi stratejisi tasarlamaya yönelik önemli bir ilerlemeyi temsil ettiğini vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Teknoloji Haberleri

  1. Katlanabilir iPhone'un muhtemel ekran boyutları ortaya çıktı
  2. Samsung, Galaxy S25 ile Apple'a yapay zekada meydan okuyacak
  3. Kara delikler yıldız oluşumunu engeller mi: James Webb'in bir cevabı var
Sonraki Haber