Takip cihazları çoğaldı: Gizlice izlendiğinizi anlamanın 7 basit yolu

Apple'ın kaybolan eşyaları bulmak için piyasaya sürdüğü AirTag ile birlikte birçok marka kendi takip cihazlarını piyasaya sürmeye başladı. İşte izlendiğinizi anlamanın yolları...

Günümüzde, teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte takip cihazları da yaygınlaşıyor. Özellikle Airtag ve benzeri cihazlar, kullanıcıların eşyalarını izlemelerine ve kaybettiklerinde bulmalarına yardımcı olmak için popüler hale geliyor.

Ancak, bu cihazların yaygınlaşması, kişisel gizlilik endişelerini de beraberinde getiriyor. Gizlice izlenme korkusu artıyor ve insanlar, izleme cihazlarının varlığını nasıl tespit edebileceklerini merak ediyor.

Kötüye kullanımda artış var

Son zamanlarda bu tür takip cihazlarının kötüye kullanımı oldukça artmış durumda. Örneğin; geçtiğimiz yıl, ABD'nin Arkansas eyaletinde yaşayan bir kadının arabasına AirTag yerleştirilmiş ve gizlice takip edilmişti.

Ayrıca bazı hırsızlar, takip cihazları yardımıyla geçtiğimiz aylarda birçok otomobil soymayı başarmıştı.

Takip edildiğinizi nasıl anlarsınız

Yukarıda bahsettiğimiz güvenlik sorununun farkında olan Apple, bunun için ek güvenlik önlemleri sunuyor.

Eğer iOS işletim sistemine sahip bir Apple cihazınız varsa, ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok.

Apple, sahibinden ayrı bir AirTag'in sizi takip ettiğini algıladığı anda zaten size bir bildirim gönderiyor.

Öte yandan AirTag, eğer 8 saat ila 24 saat arasında sahibine geri dönmez ise, bulunduğu yerde ses çıkarmaya da başlayabiliyor.

Apple'ın iOS tarafında sunduğu bu güvenlik sistemlerine benzer bir uygulama, Android tarafında da yer alıyor.

AirTag cihazı ile takip edildiğini düşünen kullanıcılar, "Takip Edici Saptama" uygulaması sayesinde çevredeki AirTag cihazlarını tarayıp yerlerini tespit edebiliyor.

AirTag cihazı, eğer 10 dakikadan fazla bir süredir kullanıcıyla birlikte hareket ediyorsa, uygulama bir ses çalarak onu bulmaya yardımcı oluyor.

Takip Edici Saptama, oldukça basit bir kullanıma sahip. Uygulama, "Tara" komutu yoluyla çevrenizde bir AirTag olup olmadığını size söyleyebiliyor.

Kendinizi güvende hissettikten sonra ise Taramayı Durdur ile işlemi sonlandırabiliyorsunuz.

Olası bir AirTag bulunması durumundaysa uygulama, onu bulmanıza yardımcı olmak için AirTag'in ses çalmasını da sağlayabiliyor.

Alınabilecek diğer önlemler

1. Düzenli fiziksel kontrol:

Kişisel eşyalarınızı ve araçlarınızı düzenli olarak kontrol edin. Bilmediğiniz veya tanımadığınız bir takip cihazı bulabilirsiniz. Özellikle, aracınızı veya diğer eşyalarınızı başkalarıyla paylaşıyorsanız bu önemlidir.

2. Tuhaf davranışlar:

Eğer yakın çevrenizdeki kişiler size normalden daha fazla bilgi sahibi gibi davranıyorlarsa veya beklenmedik yerlerde sizi buluyorlarsa, bir takip cihazı olabileceğini düşünebilirsiniz.

3. Pil durumu:

Bazı takip cihazları pil gücüyle çalışır. Eğer piliniz normalden daha hızlı tükeniyorsa veya beklenmedik şekilde değişiklik gösteriyorsa, bu cihazları kontrol etmek önemlidir.

4. Radyo frekans taraması:

Endişeleriniz varsa, radyo frekans tarama cihazları kullanarak çevrenizdeki elektromanyetik sinyalleri tarayabilirsiniz. Bu cihazlar, gizli takip cihazlarını tespit etmenize yardımcı olabilir.

5. Güvenilir cihazlar kullanma:

Güvenilir markalardan ve güvenilir satıcılardan satın alınmış cihazlar kullanmak, izlenme endişesini azaltabilir.

6. Gizlilik ayarları kontrolü:

Eğer akıllı telefon veya diğer cihazlarınızda takip uygulamalarını kullanıyorsanız, gizlilik ayarlarını kontrol edin ve izleme için izin verdiğiniz uygulamaları belirleyin.

7. Profesyonel yardım alın:

Eğer endişeleriniz devam ederse veya cihazları tespit edemiyorsanız, bir güvenlik uzmanından veya hukuk danışmanından yardım alabilirsiniz.

Teknoloji Haberleri

  1. Google, Android Auto'yu araç radyosuyla entegre edecek
  2. YouTube, Premium kullanıcılarına reklam göstermeye başladı
  3. OnePlus'ın bir sonraki amiral gemisi modelleri Ace 5 ve Ace 5 Pro aralıkta satışa çıkacak
Sonraki Haber