Türksat 1B'nin uzaya fırlatılmasının üzerinden 30 yıl geçti

Türkiye'nin 30 yıl önce uzaya gönderilen ilk haberleşme uydusu Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüveni, bu yıl fırlatılan ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A ile daha da güçlendi.

Türksat AŞ tarafından işletilen Türksat 1B'nin uzaya fırlatılmasının üzerinden 30 yıl geçti.

11 Ağustos 1994, Türk uzay teknolojileri için tarihi bir dönüm noktasıydı. Fransız Alcatel Alenia Space Industries tarafından üretilen ve titizlikle test edilen Türksat 1B uydusu, Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndan Ariane 4 roketiyle başarıyla uzaya fırlatıldı.

42 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşen uydu, Türkiye'nin uzaydaki ilk adımı oldu.

12 YIL GÖREV YAPTI

Türksat 1B, 12 yıl boyunca kesintisiz hizmet vererek, Türkiye'nin iletişim altyapısına önemli katkılar sağladı.

Uydu, televizyon yayıncılığı, radyo iletişimi ve veri aktarımı gibi birçok alanda kullanıldı. Bu sayede, Türkiye'nin uzak bölgeleri bile modern iletişim hizmetlerine kavuştu.

DAHA SONRA TÜRKSAT 1C VE 2AGELDİ

Türksat 1C haberleşme uydusu, kalkıştan hemen sonra okyanusa düşen Türksat 1A'nın sigorta bedeli karşılığında üretilerek, Fransız Guyanası Uzay Merkezi ELA-3'ten Ariane 4 roketiyle uzaya fırlatıldı. 42 derece doğu boylamına gönderilen Türksat 1C, 1996 ile 2010 yılları arasında 14 yıl hizmet sağladı.

Türk Telekom ve Aerospatiale ortaklığıyla kurulan ve 15 Kasım 1996’da faaliyete geçen Eurasiasat S.A.M şirketi tarafından yaptırılan Türksat 2A haberleşme uydusu da 11 Ocak 2001'de Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndaki Kourou Üssü'nden Ariane 4 roketiyle uzaya gönderildi. Uydu 2016'ya kadar hizmet verdi.

İLK YERLİ VE MİLLİ UYDU: TÜRKSAT 6A

Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A da ABD'nin Florida eyaletinde bulunan SpaceX'e ait Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle 9 Temmuz'da uzaya gönderildi.

Uydunun yapılacak doğrulamaların ardından Ekim 2024'te, hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine ulaşması hedefleniyor. Uydunun nihai kabulü bu yörüngede tamamlanacak.

Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal olurken, süreç planlandığı şekilde ilerliyor. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirilen Türksat 6A, 15 yılı aşkın süre hizmet verecek.

Türksat 6A, yer sabit haberleşme uydusu olarak, TV yayıncılığı başta olmak üzere acil durum haberleşmesi hizmetlerini geniş bir kapsama alanında sunacak.

Teknoloji Haberleri

  1. Yemen'den İsrail'e füze saldırısı: Sirenler çaldı
  2. ASAL Araştırma: CHP'nin DEM ile mitingine halkın çoğunluğu olumsuz bakıyor
  3. Fethiye'de sağanak nedeniyle su baskınları yaşandı
Sonraki Haber