Binada raylı sistem ne demek? Bu sistem depremde ölümden kurtarıyor! Binada raylı sistemin yararları neler?

Kahramanmaraş başta olmak üzere Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa ve diğer birçok ilde meydana gelen depremlerin sonrasında binalarda kullanılan raylı sistemin ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki deprem zamanlarında büyük koruma sağlayan raylı sistem nedir, nasıl çalışır? İşte binalardaki raylı sistemin yararları...

Kahramanmaraş ve 10 ili etkileyen depremler sonrası pek çok vatandaş binalarda raylı sistem olmasının yararlarını merak ediyor.. Raylı sistemin ne olduğu ve nasıl çalıştığı da sorgulananlar arasında yer alıyor. İşte binaların yapımında kullanılan raylı sistemin afet zamanlarında sağladığı faydalar...

Binalarda raylı sistem nedir?

Deprem ülkelerinin başında gelen Japonya raylı sistemli bina inşa ediyor ve böylece doğal afeti en az hasarla atlatmış oluyor. Raylı sistemli binanın ne olduğu ve nasıl depremden koruduğu merak ediliyor.

Japonya ilk kez 1995'de meydana gelen felaket sonrasında ülkede eski binalara güçlendirme yapılırken yeni binalar da yeni sistem doğrultusunda inşa edilmeye başlandı. Yapılan koruma sistemleri, binaların yüksekliğine göre farklılık gösteriyor. Üç katlı binalarda duvarların güçlendirilmesi ve temelin levhalar ile korunması koşulu konuluyor. Ayrıca orta yükseklikteki binalarda ise daha fazla önlemler alındığı biliniyor.

Raylı sistemli binalar, isminden anlaşılacağı gibi rayların üzerine inşa ediliyor. Deprem esnasında ise binalar, yerkabuğundan bağımsız bir şekilde ray üzerinde hareket etmeyi sürdürüyor. Bu sayede bina ray üzerinde sağa sola sallanırken, sallantının şiddeti de azalmış oluyor.

Raylı sistemi bulan ülke hangisi?

Raylı sistemin dünyada ilk kez Japonya'da kullanıldığı biliniyor. 1995 yılında meydana gelen felaket sonrası ülke bu sistem üzerinde çalışmalar yapmış ve binalara bu uygulama yaptırılmıştır.

Yaşam Haberleri

  1. Bitlis'te ayıyla selfie çekip cips ikram ettiler
Sonraki Haber