Güneş tutulması namazı olan Küsuf namazı nedir, nasıl kılınır?

Bugün gökyüzü, güneş tutulmasıyla ilahi ve mucizevi bir görsel şölene şahitlik edecek. Güneş tutulduğunda Hz. Peygamberin kıldığı bir namaz vardı: Küsuf Namazı. Peki Kusuf Namazı nedir, nasıl kılınır?

Giriş: 25.10.2022 - 09:20 Güncelleme:
Haber Merkezi

Bugün öğleden önce gerçekleşecek olan  olan güneş tutulması, aklıllara Hz. Peygamberi'n (sav) kıldığı ve tavsiye ettiği Kusuf namazını getirdi. Peki nedir Kusuf namazı? Nasıl ve neden kılınır? Sünnet midir? Hepsini sizin için araştırdık...

Güneş ve ay tutulması sırasında namaz, dua ve Allah’ı anma ile meşgul olmak, sırf Hz. Peygamber’in sünnetine uymayı göstermesinin yanı sıra çok seyrek olarak gerçekleşen bu tür olayların insanlar üzerinde meydana getireceği korku ve endişeyi Allah’a sığınmak suretiyle gidermek, bu vesileyle gerçek yaratıcıyı hatırlamak ve O’na şükran duygularını ifade etmek, O’ndan hayırlar talep etmek gibi hikmetler de içermektedir.

Kusuf namazı nedir?

Sözlükte “örtmek; kararmak” anlamlarına gelen küsûf, güneş için kullanıldığında ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını engellemesi yani güneş tutulması olayını ifade eder.

Kur’ân-ı Kerîm’de güneş ve ay hakkında daha çok hikmet yönüne ve yaratıcının kudretine vurgu amacıyla çeşitli açıklamalar yapılır. Güneş ve ay üzerine yemin edilir ve bu iki cismin Allah’ın varlığının birer delili olduğu ifade edilerek insanın bunlar üzerinde düşünüp ibret alması, böylece kendisini yaratan Allah’a karşı kulluk şuuru içinde bulunması istenir.

Bu açıklamalar, ay ve güneşe kutsallık atfeden veya gayba ait çeşitli sonuçlar bağlayan eski anlayışları düzeltme gayesi de taşımaktadır.

Astronomi bilgisinin hayli zayıf olduğu eski çağlardan itibaren ay ve güneş tutulmasıyla ilgili olarak pek çok yorum yapıldığı, meselâ önemli bir kişinin veya bir hükümdarın doğum ya da ölümünün işareti sanılarak uğur veya uğursuzluk sebebi kabul edildiği bilinmektedir.

Nitekim Câhiliye dönemi Arap toplumunda, güneş tutulmasının önemli bir kişinin ölümü üzerine meydana geldiği şeklinde bir inanış mevcuttu. 10 (632) yılında Hz. Peygamber’in oğlu İbrâhim vefat ettiği gün güneş tutulunca bazı kimseler bu iki olay arasında irtibat kurmuş, Resûl-i Ekrem de güneş ve ayın ilâhî birer alâmet olup bir kişinin ölümü üzerine tutulmayacağını belirtmiştir.

Hadis kaynaklarında, aralarında bazı rivayet farklılıkları bulunmakla birlikte güneş tutulduğu zaman Hz. Peygamber’in Küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur.

Bu hadislerde Resûl-i Ekrem’in bu namaz sırasında kıraati uzun tuttuğu, namazı tamamlayınca güneş ışığının tekrar ortaya çıkmasından sonra cemaate hitap ederek, “Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdendir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmaz. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” dediği, bazı rivayetlerde ise Allah Resulü'nün bu iki hadiseye şahit olunduğunda tekbir getirilmesi, sadaka verilmesi ve köle âzat edilmesini istediği ifade edilir.

Kusuf namazı nasıl kılınır?

Namazdan önce gusül abdesti almak, cuma ve bayram namazları gibi camide kılmak, rükû, kıraat ve secdeleri normal zamanlara göre daha uzun tutmak küsûf namazının sünnetlerindedir. Ayrıca güneş tutulması sırasında Allah’ı bolca zikretmek, günahların bağışlanmasını dilemek, tekbir getirmek ve sadaka vermek Hz. Peygamber’in tavsiyeleri arasında yer alır.

Hanefî fakihlerine göre Kusuf namazı en az iki rek‘at olup dört veya daha fazla rek‘at olarak da kılınabilir. Her iki veya dört rek‘atta bir selâm verilir. Diğer nâfile namazlarda olduğu gibi her rek‘atta tek rükû ve iki secde yapılır. İmam Mâlik, İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise Kusuf namazı her rek‘atta uzunca bir sûrenin okunduğu kıyamdan ve rükûdan sonra tekrar aynı şekilde kıyam ve rükû yapılarak iki rek‘at olarak kılınır

İşte Kusuf namazının kılınışı:

Öncelikle niyet edilir. Niyet ettim Allah rızası için kusuf namazı kılmaya. Allahu Ekber diyerek Tekbir getirilir. Subhaneke/Fatiha/Kurandan bir sure ya da ayet okunur. Rukuya gidilir. Rukûdan doğrulunur. İki kere Secdeye gidilir. Tekrar Kıyama kalkılır. Fatiha ve zammı sure okunur. Rukuya gidilir. Rukûdan doğrulunur. İki kere Secdeye gidilir. Tahiyyat/Salli Barik/Rabbena duaları okunur ve selam verilir, dua edilir.

Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.