Meslek lisesi öğrencileri, yurdun dört bir yanında depremzedeler için araç gereç üretiyor

Kahramanmaraş depremleri sonrası mağdur olan vatandaşlar için meslek lisesi öğrencileri, soba, hijyen malzemesi ve çadır gibi çeşitli ihtiyaç malzemelerini üreterek deprem bölgesine gönderilmesini sağlıyor.

Ağrı'da, Valilik ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde yürütülen kampanya kapsamında, yardımların tır ve kamyonlarla deprem bölgesindeki illere gönderilmesine devam ediliyor.

Öğrenciler, varillerden soba yapıyor

Eleşkirt ilçesinde bulunan Mesleki ve Anadolu Lisesindeki usta öğreticiler, öğrencilerin de yardımıyla depremlerden etkilenenlerin ısınma ihtiyacına katkı sunmak için varilleri sobaya dönüştürüyor.

İl merkezindeki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencileri de depremzedeler için dezenfektan, sıvı sabun, çamaşır suyu ve bulaşık deterjanı gibi hijyen malzemeler üretiyor.

Üretilen sobalar ve hijyen malzemeleri, Valilik koordinesindeki kabul deposuna teslim edilerek tırlarla deprem bölgesine gönderiliyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illere çeşitli yardımlarda bulunduklarını söyledi.

280 soba gönderdiler, 200'ü de hazırlanıyor

Kurum olarak her zaman depremzedelerin yardımına hazır olduklarını belirten Kökrek, şöyle konuştu:

"Eleşkirt ilçemizde bulunan meslek lisemizde depremin ilk gününden itibaren 37 bin ekmek üretip bölgeye sevk ettik. Akabinde de günlük 10 bin ekmek üreterek deprem bölgesine sevkiyatlarını yaptık. Ayrıca aynı okulumuzda deprem sonrası vatandaşlarımızın ısınma ihtiyaçlarını gidermek için soba üretiyoruz. Şu ana kadar 280 soba üretip teslim ettik. 200 sobamızın da üretimi devam ediyor ve en kısa zamanda bunların da teslimatı gerçekleştirilecek."

Şanlıurfa'da meslek lisesinde depremzedeler için çadır yapılıyor

Siverek Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Alanı'na ait atölyede başlayan üretime okulun öğretmenleri ile bir grup öğrenci katılıyor.

Yapılan çadırlar, barınmaları amacıyla depremden etkilenen illerdeki depremzedelere ulaştırılacak.

Günde 30 çadır üretecekler

Okul Müdürü Mehmet Sadık Kıran, günlük 30 çadır üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi.

Ülkenin büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını anlatan Kıran, birlik olma zamanı olduğunu aktardı. Kıran, şöyle konuştu:

"Devletimiz ve kamu kurumları elinden gelen bütün yardımı yapıyor. Biz de hem kamu kurumu hem de vatandaşlar olarak deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ilk günden beri farklı çalışmalar yapıyoruz. İlk günlerde gıda yardımı gibi öncelikli olan ihtiyaçlara göre çalışmalarımızı yaptık. Çadır ihtiyacının fazla olduğu bilgisi üzerine depremzede vatandaşlarımız için metal atölyesinde çadır yapımına başladık. Günlük ortalama 30 çadır yapmayı planlıyoruz."

Çadır yapımına farklı kesimlerden destek geldiğini belirten Kıran, hayırsever vatandaşların desteği, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla çadır yapımının sürdüğünü bildirdi.

Kıran,

"Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın hayatlarını normale döndürebilecek zamana kadar yardımların devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızın normal hayata dönmelerini sağlayabilecek şekilde gerekli yardımların yapılması gerekiyor."

ifadelerini kullandı.

Öğrenci Medet Büyükçay da çalışmalara gönüllü olarak katıldığını dile getirerek,

"Şu an büyük bir felaket yaşıyoruz. Acımız çok büyük. Arkadaşlarımızla gönüllü olarak çalışmalara katıldık. Dayanışma içerisinde yaraların sarılması amacıyla atölyede çalışıyoruz."

dedi.

Kütahya

Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal İşleri Bölümü öğretmen ve öğrencileri, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için soba üretimi gerçekleştiriyor.

Erzurum

Erzurum'da meslek lisesi öğrencileri, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerdeki en büyük ihtiyaçlardan mobil tuvalet ve banyo üretiyor.

"Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerden etkilenenlerin yaralarının sarılması amacıyla Erzurum'da başlatılan yardım çalışmaları devam ediyor.

Horasan ilçesindeki Şehit Uğur Gülmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle gönüllü olarak bir araya geldikleri okul atölyesinde, mobil tuvalet ve banyo üretimine başladı.

Okul müdürü Nihat Çetinkaya, metal, mobilya, makine bölümlerinin ortak çalışmasıyla seyyar tuvalet ve banyo yapmak için çalıştıklarını, üretimleri atık ve sıfır malzemeleri kullanarak yaptıklarını ifade ederek,

"Bu yapımlarda görev alan gönüllü öğretmen ve öğrencilerimizin hepsine teşekkür ediyorum. Bizlere katkı sunan bir öğrencimize harçlık teklif ettik ancak öğrencimiz, tamamen gönüllü geldiğini ve herhangi bir ücret kabul etmeyeceğini söyledi."

dedi.

Öğrencilerden Ömer Budak ise deprem bölgesindeki ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlarıyla gönüllü çalıştıklarını anlattı.

Muş

Muş'ta meslek lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden etkilenenler için soba üretiyor. Okulun Metal Bölümü atölyesinde temin edilen malzemelerle çadırda kullanıma uygun üretilen sobalar, AFAD koordinasyonunda deprem bölgelerine gönderiliyor.

Ankara

Ankara'nın Çubuk ilçesinde meslek lisesi öğretmen ve öğrencileri, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedeler için soba üretimi yapıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Yaşam Haberleri

  1. Sakarya'daki Güvercin Festivali'nde sıra dışı yarış
Sonraki Haber