İstanbulkart'ta 30 yaş sınırı getirilmesi yargıya taşındı

İBB AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İstanbulkart'ta öğrenci indirimine getirilen yaş sınırının kaldırılması için dava açıldığını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "30 yaş üstü öğrencilerin 'Öğrenci İstanbulkartı'ndan yararlanamamasına ilişkin İBB uygulamasının iptali için davamızı açtık." ifadesini kullandı.

Vatandaşları bu konuda bilgilendirmeye devam edeceğini belirten Türkyılmaz, uygulamanın iptali için dava açmak isteyenler için mahkemeye sunulan dava dilekçesinin görselini de paylaşımında paylaştı.

"ANAYASA'NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI"

Türkyılmaz'ın İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesine sunduğu dilekçede, İBB Meclisi tarafından alınan kararın, anayasal güvence altına alınmış olan eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

"Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." ifadesinin yer aldığı Anayasa'nın Kanun Önünde Eşitlik başlıklı 10. maddesine değinilen başvuru dilekçesinde, söz konusu karar ile makul, geçerli bir neden gösterilmeden öğrenci tanımına yaş kısıtlaması getirilerek toplumda aynı statüdeki (öğrenci) kişilere farklı muameleler yapılmasının önünün açıldığı kaydedildi.

"YAŞ KISITLAMASI GETİRİLEMEZ"

Dilekçede, idarenin takdir yetkisini kullanırken eşitlik ilkesini gözetmesi gerektiği, hukukun temel ilkelerinden olan eşitlik ilkesine aykırı işlemler yapılamayacağının yüksek mahkemenin kararı ile sabit olduğu ifadesi yer aldı.

Kamunun gelir-gider dengesinin sağlanması adına, İstanbul toplu ulaşım araçlarında uzun yıllardan beri uygulanmakta olan ve binlerce öğrencinin faydalanmakta olduğu 'Öğrenci İstanbulkartı'nın kullanıcı kapsamının makul ve geçerli nedenler olmaksızın daraltılması, yalnızca yaş kısıtlaması getirilerek İstanbul halkının öğrencilerinin farklı muamelelere tabi tutulmasını meşrulaştırmamaktadır.

ifadesi kullanılan dilekçede,

İBB Meclisince 11 Temmuz 2024'te alınan 1060 karar numaralı belediye meclis kararının iptali ile kararın uygulanmasının telafisi güç zararların doğmasına neden olacağı sebebiyle ivedilikle yürütmesinin dava sonuna kadar durdurulmasına karar verilmesi

talep edildi.

Yerel Yönetimler Haberleri

  1. Cihat Yıldız, FETÖ firarisi Adil Öksüz'ü yurt dışına kaçırdığı iddiasıyla hakim karşısında
  2. Kara yollarında fiber ağ uzunluğu hedefi 20 bin kilometre
  3. Fenerbahçe, özel maçta Zenit ile karşılaşacak
Sonraki Haber