2024 listesi açıklandı: İşte dünyanın en temiz 10 ülkesi
ensonhaber.com

Temizlik, bir bireyin uzun ömürlülüğünü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Temiz su, hava, etkili atık yönetimi teknikleri ve uygun sanitasyonun mevcudiyetini görürseniz, yaşam kalitesini etkileyebilir ve ayrıca bir bireyin uzun ömürlülüğünü artırabilir.

Yüksek kirlilik seviyelerine sahip ülkelerde bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranları yüksektir. DSÖ'ye göre bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada meydana gelen tüm ölümlerin %74'ünü oluşturmaktadır.

Çağın ihtiyacı, dünyada yaşayan insanların yaşam kalitesini iyileştirmek için kirliliğin her türünü azaltmaktır.

Çevresel Performans Endeksi (EPI), Yale ve Columbia üniversitelerinin Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iş birliğiyle geliştirdiği, dünyadaki 180 ülkenin ve çevre duyarlılığını ölçen bir endekstir.

EPI, iklim değişikliğinin azaltılması, hava kalitesi, sanitasyon ve içme suyu, ağır metaller, katı atık, su kaynakları, tarım, balıkçılık, hava kirliliği, ormanlar ve biyolojik çeşitlilik ve yaşam alanı gibi 11 kategoriye yayılan 40 parametreyi ölçüyor.

Bu yazımızda dünyanın en temiz 10 ülkesini inceleyeceğiz.

Dünyanın En Temiz 10 Ülkesi:

İşte EPI'nin 2024 yılı son raporuna göre dünyanın en temiz ülkeleri listesi.

1. Estonya

Baltık Denizi'ne yakın küçük bir Avrupa ülkesi olan Estonya, dünyanın en temiz ülkesi olarak derecelendirildi. EPI 2024 raporunda 75,3 puan aldı.

Yeşilliği, tatlı su kaynakları, temiz havası ve suyu nedeniyle en üst sırada yer aldı.

2. Lüksemburg

Listedeki ikinci ülke Lüksemburg; EPI 2024 raporunda 75 puan aldı. Sanitasyon, içme suyu kalitesi ve atık su arıtımında yüksek puan aldı.

Lüksemburg aynı zamanda kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu, dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor.

3. Almanya

Almanya, dünyanın en temiz ülkeleri listesinde 74.6 puanla üçüncü sırada yer alıyor. Bunun başlıca nedeni ise su ve hava kalitesinin yüksek olması.

4- Finlandiya

Finlandiya listede dördüncü sırada yer alıyor; dünyanın en mutlu ülkesi olması hiç de şaşırtıcı değil; zira mükemmel hava kalitesi, su kalitesi ve birinci sınıf eğitim sistemiyle dünyada yaşanacak en iyi yerlerden biri.

5. İngiltere

Birleşik Krallık, temizliği, hava kalitesi ve kirlilik seviyelerini göz önünde bulundurduğunuzda yaşamak için dünyanın en iyi ülkelerinden biridir. Sıkı çevre düzenlemeleri nedeniyle EPI 2024 raporunda 72,7 puan almıştır.

6. İsveç

İsveç, dünyada yaşanacak en iyi yerlerden biri olarak kabul edilir, gezegendeki en iyi kalitede su ve havaya sahiptir. Mükemmel sanitasyon tesislerine ve azaltılmış emisyonlara sahiptir.

7. Norveç

Norveç dünyanın en güzel ülkelerinden biri ve şüphesiz dünyanın en temiz ülkelerinden biri. Raporda 70 puan aldı ve listede 7. sırada yer aldı.

Norveç, yüksek hava kalitesine, temiz içme suyuna, yeşilliğe ve mükemmel deniz yaşamına sahiptir.

8. Avusturya

Avusturya, Avrupa kıtasında güzel bir ülke ve aynı zamanda dünyanın en temiz ülkelerinden biri. Yeşilliklerle, mükemmel içme suyu tesisleriyle ve hava kirliliği ve atık yönetimi konusunda en katı standartlarla dolu.

9. İsviçre

İsviçre dünyanın en güzel ülkelerinden biridir ve ayrıca dağları, çikolataları, peyniri, saatleri ve finansal hizmetler sektörüyle ünlüdür. Sanitasyon ve içme suyu kalite standartlarında yüksek puanlar alır. Ayrıca bol miktarda yaban hayatı ve yeşilliğe sahiptir.

10. Danimarka

Danimarka, dünyanın en temiz ülkelerinden biri olan bir diğer Avrupa ülkesidir. Atık su yönetimi, sanitasyon, deniz koruma alanları ve ağır metaller alanlarında yüksek puanlar alır.

Danimarka, sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğini önleme konusunda en katı standartlara sahip ülkedir.

Kaynak: 1