4 dolara tarihi eser! İkinci el mağazasından aldı, 2000 yıllık tarihi eser çıktı…
ensonhaber.com

ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan bir ikinci el mağazasında ilginç bir keşfe imza atıldı. Mağazada 3.99 dolara satılan bir vazoyu satın alan Anna Lee Dozier sonrasında öğrendikleri ile hayrete düştü.

Eski bir görünüme sahip olan vazoyu 20 veya 30 yıllık bir turist eşyası sanarak satın aldı. Vazoyu satın almasının ardından Meksika’ya gerçekleştirdiği ziyarette Antropoloji Müzesi’nde yer alan tarihi eserlerin ikinci el mağazasından satın aldığı vazoya benzerliğini fark etti.

Doizer ziyaretinden döner dönmez müze yetkilileri ile iletişime geçerek 3.99 dolara satın aldığı vazonun fotoğraflarını Meksika Büyükelçiliği ile paylaştı.

2000 yıllık tarihi eser…

Doizer’in fotoğrafları iletmesinin ardından yapılan incelemeler sonucunda vazonun MS 200-800 yıllarına ait bir Maya eseri olduğu ortaya çıktı.

Dozier ve ailesi, Meksika Kültür Enstitüsü'nde düzenlenen törenle vazoyu Meksika Büyükelçisi Estaban Moctezuma Barragan'a iade ettiler. Dozier, "Onun ülkesine geri dönüş hikayesinde bir rol oynadığım için çok heyecanlıyım. Hak ettiği yere ve ait olduğu yere geri dönmesini istiyorum." dedi.