Ahırı olan
Haber Merkezi

Deyimler, kelime anlamlarından farklı, genellikle mecaz anlamlar taşıyan, kalıplaşmış sözcük gruplarıdır. Dilin zenginliğini ve kültürel özelliklerini yansıtır; genellikle halk arasında uzun süre kullanılarak dilde yer edinmişlerdir.

Türk kültüründe de deyimler günlük hayatta sık sık kullanılır.

Ağzından bal damlamak, Ayağını denk almak, Gözden düşmek, Elini eteğini çekmek gibi...

Birçoğunun ardında da farklı hikayeler yatar.

En çok kulağa çalınanlardan birisi de "Dingo'nun ahırı" olabilir.

Dağınık ve kalabalık yerleri ifade etmek için Dingo'nun ahırı deyimi kullanılır. Peki, Dingo kimdir? Dingo'nun ahırı deyimindeki Dingo aslında kimdir? İşte hikayesi...

Dingo kimdir

Dingo, 1800'lü yıllarda Taksim'de ahır işleten bir Rum vatandaşıdır.

Dingo'nun ahırı deyiminin hikayesi

Bu deyimin hikayesi şöyle anlatılır:

"Bir zamanlar İstanbul'da tramvaylar atlarla çekilirdi. Aşağı yukarı sürekli yolcu taşıyan atlar, haliyle yoruluyordu. O yüzden Taksim Meydanı'na yakın bir yerde ahır yapılmış. Taksim’deki bu ahırı Dingo adlı bir Rum işletirmiş.

Kimin gelip gittiği belli değilmiş. Kayıtları düzenli tutulmayan bu başıboş ahırda kargaşa ve kavgalar hiç bitmezmiş. Bu karmaşa nedeni ile bazen yorgun atlar dinlendirilmeden yeniden tramvaylara koşulurmuş.

Neticede bu durum, gün boyu bir sürü atın girip çıkmasından dolayı “Burası Dingo’nun ahırı mı giren çıkan belli değil” sözüne ilham kaynağı olmuş.

Giren çıkanın belli olmadığı, kavgaların ve karmaşanın hiç eksik olmadığı bu ahırın durumu kısa zamanda herkesin diline düşmüş.

Halk arasında böylesi ortamlara “Dingo’nun ahırı” denilmeye başlanmış ve zaman içinde deyim haline dönüşerek günümüze kadar gelmiştir.