Altın gibi hasat: Kendiliğinden yetişiyor, 1 tanesi bile hafızayı uçuruyor
Haber Merkezi

Erzincan’ın yüksek dağ köylerinde, hasadı sezonu köylülerin imece usulü çalışmaları ile başladı.

Kemah, Kemaliye, İliç, Üzümlü ve Tercan ilçelerinin dağ köylerinde yapılan hasat, yıllar içinde kentin önemli bir gelir kaynağına dönüştü.

Çoğu kendiliğinden yetişen ve bölge halkının özenle büyüttüğü ceviz ağaçları, her yıl Ekim ayında bereketini paylaşıyor.

Köy halkı, yaklaşık 10-15 metreye ulaşan ceviz ağaçlarına merdiven ve ipler yardımıyla çıkarak, ellerindeki uzun sırıklarla dallara vurarak cevizleri yere düşürüyor.

Dallarından koparılan cevizler özenle toplanarak yeşil kabuğundan ayrılıyor ve ardından toprak damlara serilerek doğal yöntemlerle kurutuluyor.

Hasat sonrası cevizler çevre il ve ilçelere pazarlanırken, Erzincan’ın bu doğal ve katkısız cevizi, bölgeye değer katıyor.

Ceviz üreticileri, devletin destek ve teşvikleriyle her geçen yıl daha fazla üretim yapmaya teşvik edilerek, doğanın sunduğu bu özel ürünü geniş kitlelere ulaştırıyor.

BU YILKİ HASATTAN MEMNUNLAR

Erzincan’ın Çağlayan beldesinde yaşayan ve ceviz ağaçları bulunan öğretmen Murat Anlar, hasat mevsiminin gelmesiyle boş günlerinde köylülerle birlikte ceviz toplamanın keyfini yaşıyor.

Hasada katılmanın bir gelenek haline geldiğini belirten Anlar, köylülerle yardımlaşarak, uzun sırıklarla dallara vurarak cevizleri düşürdüklerini ifade etti.

Düşen cevizler, toplandıktan sonra yaklaşık 10-15 gün boyunca güneşte kurutularak satışa hazır hale getiriliyor.

Anlar, “Cevizde geçen yıla göre biraz daha verim yüksek. Ağaçlarımız daha iyi tutmuş. Genel olarak ceviz hasadından memnunuz” dedi.

CEVİZİN FAYDALARI

· Beyin sağlığını korur, hafızayı güçlendirir.

· Omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengindir.

· Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

· Bağırsak sağlığını destekler.

· Kanser riskini azaltabilir.

· Sperm kalitesini artırabilir.

· Yüksek vitamin ve mineral desteği sağlar.

· Depresyona karşı etkilidir.