Ankara'da hasadı başladı: Suyunu içen, kalp krizi nedir bilmiyor! Kilosu 18 lira
Haber Merkezi

Ankara'nın Çubuk ilçesinde, coğrafi işaretli vişnenin hasadına start verildi.

İlçe merkezi ve çevresindeki Ağılcık, Aşağı Çavundur, Yukarı Çavundur, Kışlacık ve Kuruçay gibi yaklaşık 20 mahallede üreticiler, sabahın erken saatlerinde vişne bahçelerine gidiyor.

Toplanan vişneler, tüccarlara satılmak üzere hazırlanıyor ve hasadın ağustos sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Çiftçi Yusuf Bostan, Çubuk vişnesinin özellikle rengi ve aroması ile büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Vişne yetiştirmenin zorluklarından bahseden Bostan, “Bu meyve ağaçlarının bakımı, hasattan sonra güz sonu budaması, kış uykusunda ilaçlaması, ayrıca baharda yine alanı 3-4 defa sürme, çapa ve kurak mevsimde sulama var. Bunları yapmazsan ne kalite alabilirsin, ne de verim.” dedi.

Çocukluğundan beri vişne hasadı yapan Nimet Pehlivan ise, vişnenin onlar için altın değerinde olduğunu söyledi.

Pehlivan, vişnenin sadece taze olarak değil, marmelat, reçel ve hoşaf yapılarak da tüketildiğini belirtti.

Nesilden nesle bu işle uğraştıklarını belirten Pehlivan, “Dedelerimizden, babalarımızdan, annelerimizden gördüğümüz şekilde vişnecilik yapıyoruz. Çocuklarımız da hala bizimle birlikte bu işi devam ettiriyorlar.” dedi.

Suyunu içen hastalık nedir bilmiyor

Vişne ağaçlarının dallarını süsleyen bu vişneler, vişne suyu olarak hem çocukların hem de hastaların favori içeceği haline geliyor.

Hem lezzetli hem de sağlıklı olan vişne suyu, çocuklara vitamin, hastalara şifa dağıtıyor. Yapılan araştırmaya göre, vişne suyu kalp krizi riskini azaltıyor.

Kalp krizi ve felç gibi ciddi durumları önlemede etkili olan vişne suyu, içerdiği polifenoller sayesinde kalp-damar sağlığını koruyor.

Ayrıca, kolesterolü düşürüp kan basıncını dengeleyerek iltihaplanmayı azaltıyor ve ciddi hastalıklara karşı koruma sağlıyor.