Asfaltların siyah olmasının nedeni bakın neymiş...
Haber Merkezi

yapımı sırasında dökülen asfaltların her daim siyah olması dikkat çekiyor olmasa da özellikle siyah olmasının altında yatan bazı nedenler varmış.

Özellikle de son dönemlerde çeşitli yerlerde görüntülenen kırmızı mastik asfalt sonrasında asfalt çeşitlerinin olmasına karşın her yerde siyah kullanılması merak konusu oldu.

Tüm yollarda kullanılan asfaltın siyah olmasının arkasında yatan neden bakın neymiş...

AVANTAĞ SAĞLIYORMUŞ!

Asfalt yolların siyah olması, asfaltın ana bileşeni olan bitümden kaynaklanıyormuş. Kırılmış taş, kum ve çakıl karışımıyla birleşen bitüm, petrolün bir yan ürünü olarak ortaya çıkıyor.

Yolların siyah olmasının ana nedeni asfaltı bir arada tutan ana malzeme olan bitümün doğal olarak koyu siyah renginde olmasıymış.

Bitümün siyah olması çeşitli avantajlarında kaynağı oluyormuş. Güneş ışığını emme kapasitesinin yüksek olduğundan dökülen asfaltın gün içinde hızla kurumasına yardımcı oluyor ve aynı zamanda yağmur sonrası yolların daha çabuk kullanılabilir hâle gelmesini sağlıyor.

Avantajları sadece bulunla da sınırlı kalmıyor aynı zamanda asfaltın kış aylarında donma riskini azaltıyor. Ancak bu avantajın bir de dezavantajı olarak yaz aylarında asfaltın fazla ısınması ise sürücüler ve yayalar için zorlayıcı olabiliyor.

Kısacası siyah renk asfaltın dayanıklılığı ve sürüş güvenliği açısından, önemli bir tercih sebebi oluyor.