Azrail'in geldiği nasıl anlaşılır? Azrail insana nasıl görünür?
Editör: Yağmur Dinç

Her nefis ölümü tadacaktır. (Âl-i İmrân / 185.Ayet)

Azrail, İslam inancına göre ölüm meleğidir ve insanların ruhlarını almakla görevlidir.

Dört büyük melekten birisi olan Azrail, yalnızca kendisine verilen emri yerine getirir ve eceli tamam olmuş kulların ruhlarını alıp, bu ruhu isteyene götürür.

En'am suresi ayet 61, Azrail'den bahsetmektedir:

"O, kulları üzerinde hükümranlığı sürdürür ve size koruyucular gönderir, sonunda sizden birinize ölüm geldiği vakit elçilerimiz, hiç eksiklik yapmadan, onun canını alırlar."

Her müminin ölümle ilgili en çok merak ettiği konu Azrail (a.s)'ın can almaya geldiği andır. Bu ana dair, "Azrail'in geldiği nasıl anlaşılır", "Azrail nasıl görünür", "Azrail can alırken ne söyler" gibi sorular gündeme gelmektedir.

Peki, Azrail'in geldiği anlaşılır mı? Azrail'in geldiğini nasıl anlarız? Azrail nasıl görünür? İşte detaylar...

Azrail'in geldiği nasıl anlaşılır

İslam inancında Azrail'in geliş zamanının kesin bir belirtisi olmamakla birlikte, genellikle ölüm anının doğal veya manevi belirtilerle anlaşıldığına inanılır.

Bazı İslam inanışlarına göre, ölüm yaklaşırken kişinin bedeninde belirgin değişiklikler veya rahatsızlıklar olabilir. Ölüm meleği Azrail'in yaklaştığına dair bir işaret olarak hastalık ve semptomlar görülebilir.

Kişinin son zamanlarda davranışlarında veya ruh halinde belirgin değişiklikler olması, ölümün yaklaştığına dair işaretlerden biri olarak kabul edilir.

Ölüm meleği her eve günde üç kere bakar. O evde kim rızkını bitirirse ömrünü tüketirse onun ruhunu alır.

Azrail nasıl görünür

Hz. Ka'b şöyle demiştir:

"Ruhun çekilmesi olayında, sanki her tarafı dikenli bir çubuk hastanın ağzından içine sokulur ve dikenli dallar onun damarlarına yayılırlar. Daha sonra da kuvvetli bir adam bu çubuğu çekip çıkarır."

Ruhun çekilmesi sırasında ölüm meleği de görülür. Bu melek, ölenin itikat ve amellerine göre değişik surette gelir.

Eğer kişi Müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür; yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa, derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.