Bingöl'den fay hattı geçiyor mu? Uzmanlar açıkladı: Tetiklenen depremler Bingöl'e gelebilir mi?

Kahramanmaraş ve 10 ilimizde meydana gelen depremler sonrası Bingöl’ün deprem risk durumu merak ediliyor. Bu ilde ve çevre illerde yaşayan pek çok kişi Bingöl'ün fay hattı ile uzaklığını sorguluyor. Uzman isimlerden gelen son açıklamalarda Hatay ve Kahramanmaraş depremleri sonrası faylardaki enerjinin Bingöl tarafına kayabileceği açıklanmıştı. Peki Bingöl'den fay hattı geçiyor mu?

Bingöl'den fay hattı geçiyor mu?

Bingöl’e bağlı olarak Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere, Yedisu ilçeleri bulunuyor. Nüfusu 280 binin üzerinde olduğu bilinen Bingöl, son dönemde küçük sallantılar yaşıyor.

Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattının bulunduğu biliniyor. Resmi kurum AFAD’ın açıkladığı risk durumu haritasına göre Bingöl birinci derece riskli iller arasında bulunuyor.

Malatya için uyarı gelmişti

Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da yaşanan 6,4'lük deprem sonrası Malatya bölgesini uyararak sosyal medyada şu açıklamayı yapmıştı:

"Malatya çevresindeki Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız. Yetkililerimizin ve halkımızın dikkatli olmasında yarar var, sevgiyle"

Bingöl bölgesi de risk içeriyor

Deprem Uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan da benzer bir açıklama geldi ve Ercan Bingöl'ü işaret etti. Elazığ’ın Palu İlçesi’nde meydana gelen deprem sonrası Ercan, “Elazığ'ın kuzeyi; Palu - Bingöl arası sıkıntılı” dedi.

Diğer birinci riskli iller ise şöyle biliniyor:

Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, İzmir, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya,Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt ve Çanakkale.