Odaklanmamızı gerektiren işleri yaparken farkında olmadan dilimizi dışarı çıkartabiliriz. Çoğu kişinin istemsiz olarak yaptığı bu hareketi çocuklarda daha yaygın olarak gözlemleriz.
İstemsizse meydana gelen bu hareketin neden olduğuna dair ise herhangi bir fikrimiz yoktur. İşte tam bu noktada bu hareketin sebebi hakkında ortaya atılan teoriler sizi şaşırtacak.
Bir iş yaparken istemsiz olarak yaptığımız ve sonradan fakrına vardığımız hareketin sebebi bakın neymiş…
Dil çıkartıyoruz çünkü…
Söz konusu olan hareket hakkında Frontiers in Psychology adlı dergide, 2019 senesinde yayımlanan araştırmaya göre; beynin dile ayrılan bölgesinin, el becerisi ve alet kullanımına ayrılmış sinir ağlarıyla örtüşüyor. El bölgesinde aktive olan nöronlar, ağzı yönlendiren sinir dokusuna taşarak dili aktif hâle getiriyormuş.
Bu durumda en basit örneği olan yazı yazma gibi ince motor becerisine odaklandığımızda motor becerisi taşarak dil bölgesine de yayılır ve sonuçta dil istemsizce dışarı çıkıyor.
Dil, yutkunmamıza yardımcı olan, boğulmamızı önleyen, kelimeleri oluşturan sesleri hareketleriyle üreterek iletişim kurmamızı sağlayan büyük bir kas olarak görev yapıyor. Bu denli görevleri olan dilimizi dışarı çıkardığımızda ise beynimize iletilen veri akışı kesiliyor ve konsantre olmak için daha fazla beyin gücü sağlanıyor.