Bu cihazları sakın prizde bırakmayın! Kapalı olsalar bile elektrik tüketiyorlar…
Haber Merkezi

Evlerde kullanılan birçok elektrikli alet kullanılmalarının ardından prizde bırakılır. Bu prizde bırakılan çoğu aletin kapalı oldukları halde harcayıp harcamadıkları ise bilinmez.

Eminiz sizde prizde kullanmasınız dahi takılı fişler bırakıyorsunuzdur. Zorunlu takılı kalması gereken fişler dışında kullanımın ardından prizden çekilmeyen o cihazlar aslında elektrik tüketmeye devam ediyorlarmış.

Uzmanlar bu konuda ise, Türkiye'de tüketilen elektriğin yaklaşık olarak %25'inin evlerde kullanıldığını belirtiyor. Son yıllarda, çalışan cihazların enerji tüketimi ve prizde bırakılan cihazların anlık elektrik tüketimi konusunda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda prizde bırakmamanız gereken o aletler belli oldu.

İşte, prizde bırakılmaması gereken o cihazlar…

Zamanlayıcılı Cihazlar (Mikrodalga, Fırın)

Zamanlayıcı fırınlar ve mikrodalgalar, en çok açık unutulan teknolojik aletlerin başında geliyor. Bu aletler günde 108 watt gibi büyük bir bir elektrik harcamaktadır. Yemeklerinizi pişirdikten sonra fırınınızı kapatmayı unutmayın.

Bilgisayarlar

Hemen her gün saatlerce kullanılan bilgisayarlar kapatılsa dahil elektrik tüketmeye devam ederler. Bilgisayarlarınızı tamamen kapatıp, fişini çekerseniz elektrik tüketiminizden yıllık bazda hatrı sayılır tasarruflar sağlayabilirsiniz.

Televizyonlar

Televizyonu, kumandasından ya da ekranından kapattığımızı düşünsek de aslında uyku moduna alıyoruz. arka taraftan çalışarak, enerji tüketmeye devam eder ve günde 24 watt enerji tüketir.

Dijital Uydu Alıcıları

Televizyonu kapattıktan sonra uydu alıcıları bir çok insanın aklına gelmez. Ancak uydu alıcıları hemen hemen televizyon kadar enerji tüketir. Günlük 22 watt enerji kullanan dijital uydu alıcınızın fişini çekmeyi unutmayın.