
Çakar lamba, genellikle acil durumlarda veya belirli meslek grupları tarafından kullanılan taşınabilir bir aydınlatma aracıdır.
Bu lambalar aynı zamanda araçların üzerinde monte edilerek acil durumlarda diğer sürücülerin dikkatini çekmek için kullanılır.
Çakar lambalar genellikle kırmızı, mavi veya sarı renkte yanar ve genellikle hızlı bir şekilde yanıp sönerler, böylece acil durumun vurgulanması sağlanır.
Trafikteki sivil araçların bunu kullanması belli cezalar ile karşı karşıya kalınmasına sebep olur. 2024 yılı için güncellenmiş çakar lamba takma ve kullanma cezası merak edilmektedir.
Çakar kullanma izni kimlere verilir? Çakar cezası ne kadar 2024? Çakarlı gezmenin cezası ne kadar? Çakarlı araç yakalanırsa ne olur? İşte yanıtları...

Kimler çakar kullanabilir
Çakarlı araçlar, sadece acil durum ekipleri tarafından kullanılabilir. Bu araçların kullanımı, yasal olarak düzenlenmiştir ve normal vatandaşlar tarafından kullanılması yasaktır.
Ambulans, itfaiye, polis, AFAD, yol yapım araçları yalnızca görevli oldukları süre içerisinde çakar, tepe lambası ve siren kullanım hakkına sahip kamu araçlarının başında gelmektedir.

Çakarlı araç yakalanırsa ne olur
Çakar lamba takıldığında veya siren takıldığında tespit edilmesi durumunda ceza uygulanır. Ancak senede 3 defa çakar lamba takma cezası alınır ise o zaman sadece para cezası verilmez ve araç trafikten men edilir.

Çakar taktırmanın cezası 2024
2024 yılında güncellenen trafik ceza bilgilerine göre, çakar veya siren gibi izinsiz araç ekipmanlarını kullanmanın cezası 6.440 TL olarak belirlendi.