Çanakkale’de hasat başladı! Yiyen mide sorunu tarihe gömüyor; kilosu 20 lira
Haber Merkezi

Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç ilçesinde yetişen ünlü nektarin, artık ‘Bayramiç beyazı’ adıyla Coğrafi İşaret tesciline sahip.

Bayramiç Ziraat Odası’nın yaptığı başvuru sonucunda bu özel ürün, hem Türkiye’de hem de Avrupa Birliği’nde tescillendi.

Endemik bir meyve olan Bayramiç beyazı, erkenci, orta ve geç dönem olmak üzere üç farklı hasat dönemiyle öne çıkıyor.

Rengi, tadı, kokusu ve aromasıyla diğer nektarin çeşitlerinden ayrılan bu meyve, dayanıklılığıyla da dikkat çekiyor.

İhraç edilen Bayramiç beyazı, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerin halleri aracılığıyla tüketicilerin sofralarına ulaşıyor. Bayramiç beyazı, hem yerel hem de uluslararası pazarda büyük ilgi görüyor.

Çanakkale'nin bereketli topraklarında bayramiç beyazının hasadı başladı.

Kilosu 15-20 liradan satılıyor

Bu yıl tarlalardan 15 ile 20 ton arasında ürün almayı bekleyen üretici Mustafa Göker, “2005-2006 yıllarından bu yana bu ağaçlarımızdan mahsul alıyoruz. Verimimiz çok güzel ama fiyatlarımız biraz düşük olduğu için emeğimizin karşılığını ister istemez zor almaktayız. Fiyatlar 15 ile 20 lira arasında değişiyor. Üretici için biraz daha makul fiyatlar olması daha iyi olabilirdi. Bu yıl tarlarımızdan 15 ile 20 ton arasında ürün almayı bekliyoruz” dedi.

Bayramiç Ziraat Odası Genel Sekreteri Gülçin Zeybekoğlu ise, “Bayramiç beyazı yöremize özgü olarak bilinen endemik meyve çeşitlerimizdendir. Kaz Dağları’nın eteklerinde yetişmesi meyvenin nefasetini de arttırmaktadır. Bu meyve ülkemizin çeşitli coğrafyalarında denenmesine rağmen Bayramiç yöresindeki tat ve aromaya ulaşılamamıştır. 2011 tarihinde Bayramiç beyazı coğrafi tescil işareti aldı. Aynı zamanda 2021 yılında ise Avrupa Birliği tarafından da tescil edilen 7’nci ürünümüz olmuştur. İlçemizde 6 bin 507 dekar alanda Bayramiç beyazı üretimi yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Mide rahatsızlıklarına birebir

Bayramiç beyazı nektarini, sadece lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için harika bir seçenek olan bu meyve, çeşitli kas ağrılarının önüne geçmeye yardımcı oluyor.

Mide rahatsızlıklarına iyi gelen nektarin, bağırsak sağlığını korurken, aynı zamanda kemik ve kas sisteminizi de güçlendiriyor.