Çocuklarda DEBH: Dikkat eksikliği büyüdükçe geçer mi?
Haber Merkezi

Çocuklar, enerjilerinden kaynaklı yetişkinlere göre daha hareketlidir. Ancak bu durum bazen dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlığın sinyali olabilir.

Sizin de çocuğunuz kıpır kıpır, bir dakika oturmuyor, düz duvara bile tırmanıyorsa dikkat.

21. yüzyılın en sık rastlanan problemi DEBH, kapınızda olabilir.

DEHB, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu adı verilen bir durumu ifade eder.

Çocuklarda odaklanma, dikkatini sürdürme, organizasyon becerileri, işlem hızı ve dikkat dağılmasını önleme gibi alanlarda zorluklar yaşamasıyla ortaya çıkar.

Anne ve babaları endişelendiren bu durum, çocuğun sosyal ve eğitim hayatını olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple bilinçli olunması gereken bir konudur.

Peki, DEBH nedir, belirtileri nelerdir? DEBH büyüdükçe geçer mi? İşte bilgiler...

DEBH nedir

DEHB, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu'nun kısaltmasıdır. Bu, nörolojik bir bozukluktur ve genellikle çocukluk çağında başlar.

DEHB'nin tam olarak neye neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi olduğu düşünülmektedir.

DEBH'li çocuk belirtileri

DEHB'nin ana belirtileri şunlardır:

Dikkat Eksikliği: Kişi dikkatini sürdürmekte zorlanır, hızlıca sıkılır, kolaylıkla dikkati dağılabilir, detaylara dikkat etmede güçlük çekebilir ve işleri tamamlamakta zorlanabilir.

Hiperaktivite: Kişi genellikle yerinde duramaz, hareket etmekte zorlanır, aşırı konuşabilir, durduğu yerde sallanabilir veya sürekli olarak el ve ayaklarını oynatır.

Dürtüsellik: Kişi düşünmeden davranabilir, konuşmadan önce düşünmeden konuşabilir veya başkalarının konuşmalarını kesme eğiliminde olabilir.

DEBH büyüyünce geçer mi

DEHB, çocukluktan yetişkinliğe kadar devam edebilen bir bozukluktur.

DEHB'nin belirtileri yaşla birlikte değişebilir veya azalabilirse de, bu durum kişiden kişiye değişir.

DEHB semptomları yaşla birlikte azalabilir veya değişebilir, çünkü birçok yetişkin, dikkat dağınıklığına veya hiperaktiviteye daha iyi başa çıkmayı öğrenir.

Bazı yetişkinlerde, DEHB semptomları yaşam boyu devam edebilir ve hatta yaşla birlikte kötüleşebilir.