Deprem bölgesinde şebeke suyu içmek riskli mi? Bakanlık'tan açıklama geldi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgesinde incelemelerde bulundu. Koca, İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz ve beraberindeki heyet ile Karacasu Konteynerkent, MSB Sahra Hastanesi, Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ni ziyaret etti ve hastanede Cuma namazını kıldı. Sonrasında basın açıklaması düzenleyerek şebeke suları hakkında da konuştu.

Deprem bölgesinde şebeke suyu içmek riskli mi?

Bakan Koca, konuşmasında yetkili kurumlardan açıklama yapılana dek şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmamasını ifade etti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Depremin ilk günlerinden itibaren klorlama çalışmalarını, bakiye klor ölçümlerini düzenli olarak yapıyoruz. Aldığımız bin 533 su numunesinden bin 354’ünde klor oranının yeterli olduğu, 179 numunede ise yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Su numunelerinin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri burada, Kahramanmaraş Merkez Halk Sağlığı Laboratuvarımızda yapılmaktadır. Bu analizler, şebeke suyunun Içme Suyu olarak kullanılmasının riskli olduğunu ortaya koymaktadır. "

"Şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım"

Koca, ayrıca alınan su örneklerinden 176’sının uygunsuz bulunduğu söyleyerek "Bir kısmı mikrobiyolojik veya kimyasal uygunsuzluktur. Bilimsel tespitlerden hareketle gerekli önlemler alınmaktadır. Israrlı uyarımı burada da tekrarlamak istiyorum. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar, şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım. Su hayattır, hep öyle kalsın ve hastalık sebebi olmasın. Daha önce yaptığım açıklamalarda belirttiğim gibi, mevcut şartlar itibarıyla halk sağlığını tehdit edici bir durum şu ana kadar yoktur. Şartların gerektirdiği tedbirlere uymak bunun güvencelerinden biridir.” dedi.