Dünyanın en ölümcül yemeği: Bu yemeğin bir lokması bile öldürüyor!
Seda Yeşilyurt

Son zamanlarda giderek popülerleşen Asya mutfağına özgü olan bir yemek sağlık tehdidi olarak tanımlanan yiyecekler arasında yer alıyor.

Aysa mutfağına ait olan ve severek tüketilen suşiden tatlı ekşi tavuğa kadar pek çok yemeğin yanında Taylan’da özgü olan o yemek uzmanlar tarafından ölümcül olarak nitelendiriliyor.

Yenilecek 1 kaşığının bile tehdit olabileceği konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar o yemeği dünyanın en ölümcül yemeği olarak tanımlıyor.

Sağlığı tehdit ediyor...

Tayland’ın popüler lezzetlerinden olan Koi Pia olarak bilinen yemek uzmanlar tarafından en sağlıksız yemek olarak nitelendiriliyor.

Koi pla olarak bilinen bu yemek kıyılmış çiğ balığın çeşitli otlar, baharatlar ve limon suyu karıştırılması ile hazırlanıyor. Söz konusu yemeğin tek bir ısırığı ölümcül olabilecek karaciğer kanserine yol açabileceği vurgulanıyor.

Her yıl 20 bin kişi...

Kanserojen yemeğin Tayland'da her yıl 20.000 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor. Koi pala yemeğinin zararlı olmasının sebebi ise yemeğin yapıldığı çiğ balık türü değil.

Zararlı olmasının sebebi yemekte kullanılan balığın Mekong bölgesindeki bir su kütlesinden geldiği söyleniyor. Bu su hayvanlarının yetiştirildiği sularda parazit yassı solucanlar bulunuyor.

Doktorlara göre bu yassı kurtlar safra kanalı kanserine yol açabiliyor ve bu nedenle Doğu Asya'nın dünyada kolanjiyokarsinom (sofra yolu kanseri) vakalarının en yüksek olduğu bölge olduğu bildiriliyor.