Einstein yazdı şimdi satışa çıkıyor! O mektubun değeri milyonlar ediyor...
ensonhaber.com

7’den 70’e herkesin tanıdığı ünlü teorik fizikçi ve bilim insanı Albert Einstein'ın bundan yıllar önce yazmış olduğu yeniden satışa çıkıyor.

Einstein’in eski Başkanı Franklin Roosevelt'i, Nazilerin "çok güçlü bombalar" yapabilecek nükleer araştırma kapasitesine sahip olabileceği konusunda uyardığı o meşhur mektubu eylül ayında açık artırma ile satışa çıkacak.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, değerinin milyon dolarları bulan iki sayfalık mektup, "Christie's" adlı açık attırma şirketi tarafından eylül ayında açık arttırmaya çıkarılacak.

Değeri milyonları buluyor…

The Guardian’da yer alan bilgilere göre değeri yaklaşık olarak 4 milyon eden mektupta Einstein, dönemin Alman hükümetinin nükleer araştırmaları desteklediği ve bu araştırmalar sonucunda "çok güçlü bombalar" üretebileceği hakkında uyarırken, aynı zamanda ABD'nin de benzer faaliyetlere başvurmasını tavsiye ediyor.

Almanya'nın, Polonya'yı işgal etmesinden birkaç hafta önce 2 Ağustos 1939 tarihinde yazılan söz konusu mektupta Einstein, uranyumun önemli bir enerji kaynağı olabileceğine dikkati çekiyor.

Ayrıca ünlü fizikçi mektupta, büyük kütlelerdeki uranyumun nükleer zincirleme reaksiyonu oluşturabileceğini belirterek, bu reaksiyonun bomba yapımında kullanılabileceğini vurguluyor.

Son sahibi 2 milyona almıştı…

Mektubun son sahibi olan Microsoft şirketinin eş kurucusu Paul Allen, mektubu 2002 yılında Malcolm Forbes’ten 2,1 milyon dolara satın almıştı.

Mektubun uzun nüshası ise şu anda Hyde Park’ta yer alan Roosevelt kütüphanesine muhafaza ediliyor.