Erkekler, eşlerinin soyadını alabilir mi 2024
Editör: Yağmur Dinç

Osmanlı döneminde babadan geçen soyad uygulaması, Türkiye'de 1926 yılından itibaren kocadan kadına geçmektedir; Türk Medeni Kanununa göre evlenmekle birlikte kocasının soyadını alır.

Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Yeni düzenleme ile, kadınlar yalnızca kendi soyadlarını da kullanmaya devam edebilecek.

Yargı paketinde yer alan kadın, evlenmekle kocasının soyadını alması ve nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilmesine yönelik maddede değişikliğe gidilecek.

Peki, erkekler kadınların soyadını kullanabilir mi?

Türkiye’de eşinin soy ismini taşıyan eski Başbakan Tansu Çiller’in eşi Özer Çiller’in bu durumu günlerce konuşulmuştu. Özer Çiller aslında evlenmeden önce eşinin soy ismini mahkeme kararıyla almış, yani aslında Uçuran olan mevcut soy ismini değiştirmişti.

Koca, karısının soyasını alabilir mi? İşte yanıtı...

Erkek, eşinin soyadını alabilir mi 2024

02/07/1934 tarih ve 2525 sayılı Soyadı Kanunun 4. maddesi; “Soyadı seçme vazifesi ve hakkı birliğinin reisi olan kocaya aittir. Evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği adı alır...” diyor.

Türkiye'de erkeklerin de kadınların soyadını alması mümkündür, yani kadınların soyadını almak istemesi durumunda yasal bir engel bulunmamaktadır.

Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir.

Ancak, pratikte Türkiye'de genellikle kadınlar eşlerinin soyadını alırken, erkeklerin kadınların soyadını alması daha az görülen bir durumdur.