Türkiye'de 80'li yıllardan itibaren oldukça artan dolandırıcılık olayları arasında en damga vuranı JETPA Holding oldu.
Sürücü kursu ile başladığı kariyerini holding ile taçlandıran ve Türk iş dünyasında kısa sürede adını duyuran Fadıl Akgündüz, adeta jet hızında binlerce vatandaşı dolandırdı.
Jet Sürücü Kursu adı ile sektöre adım adan Akgündüz, JETPA Holding ile konut, otomobil, elektrikli ev eşyası gibi birçok kategoride uygun fiyatlı ürünler pazarladı.
Televizyon ve gazetede ünlü isimlerle reklam vererek güven toplayan şirket, gayrimenkul yatırımı karşılığı yüksek karlılık vaadiyle nam saldı.
Büyük umutlarla JETPA yatırımcısı olanların hayalleri kısa sürede suya düştü
Milyonların güvenini kazanan Fadıl Akgündüz, JETPA vurgunuyla can yaktı.
Yargıya intikal eden dolandırıcılıkta dava sonuçlandı ve 67 yaşındaki Jet Fadıl tutuklandı.
Kamuoyunun konuya ilişkin detayları merakla araştırdığı Jet Fadıl dosyasını bir de bizden dinleyin...
Fadıl Akgündüz kimdir
Aslen Siirtli olan ve eğitim için İstanbul'a yolu düşen Fadıl Akgündüz, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi'nden mezun oldu.
Oldukça zeki bir öğrenci olan Fadıl, bir süre işçi olarak çalıştıktan sonra kendi işini kurma hayaliyle yanıp tutuştu. Aklına koyduğunu icraate geçiren Akgündüz, "Jet Sürücü Kursu" ile 1987 yılında ilk işletmesini açtı.
İş hayatına hevesliydi
İşler istediği gibi giden Fadıl Akgündüz, Jetpa Holding'i kurdu. Jetpa Holding, pazarlama, inşaat, elektronik, medya, bankacılık gibi sektörlerde faaliyet gösterdi.
Ünlü isimlerle reklamlar çeken ve dini söylemleriyle sempati kazanan Fadıl Akgündüz, popülerliği de yakaladı.
Konut projesiyle sinyal verdi
1988 yılında Türkiye'nin ilk toplu konut projesi JETKONUT'un hayat geçmesiyle adını duymayan kalmadı.
Uygun fiyata ev sahibi olmak isteyenler adeta sıraya girdi.
Yerli otomobil: İmza
Siyasi ilişkilerini de güçlendiren Fadıl, Erbakan hükümetiyle sıkı fıkı oldu. Hatta Malezya’nın milli otomobili Proton’un Türkiye distribütörlüğü Fadıl Akgündüz’e verildi. Ancak Proton markasının Jet-Pa ile ortaklığının ömrü uzun olmadı.
Akgündüz, ödemesini yapan 6 binden fazla kişiye otomobillerini teslim etmedi.
Aslında fiyaskolar "geliyorum..." diyordu.
Avrupa’da yaşayan vatandaşlardan kar payı ortaklığı ve İslami değerlere uygun olarak para toplayan Fadıl Akgündüz, "yerli otomobil İmza"yı tanıttı ancak hayal ürünü olmaktan öteye gidemedi.
Ödüller yağan otel
Fadıl Akgündüz'ü "Jet Fadıl" yapan proje ise hayata geçmek için sabırsızlanıyordu: Caprice Hotel...
Cübbeli Ahmet Hoca'nın “Buradan yer satın almak caiz midir? Ben size fetva veriyorum, caizdir.” sözleriyle Jet Fadıl’a açık desteği de vatandaşları yüreklendirdi.
1995'te Dünya'nın ilk İslami Otel konsepti ile Caprice Hotel'i dünya turizm pazarına sundu ve bununla ilgili olarak 2012 yılında Malezya'da düzenlenen 1. Uluslararası Dünya İslami Turizm Konferansı'nda dünyadaki ilk 5 Hilal ödülünü aldı.
Avrupa'nın en büyük ve Dünya'nın tek 7 Hilalli oteli olan Caprice Gold Bayrampaşa İstanbul projesi % 87 seviyesine gelmiş olup binanın üzerine Kudüs'ten getirilen Kubbetüs Sahra taç olarak giydirildi.
Başarılarıyla göz kamaştıran iş insanını sevenler kadar "ne zaman patlayacak bakalım" diye bekleyenler de var ki; çok uzun sürmedi.
Jet hızında kaçış
Jet Fadıl'ın ses getiren hiçbir projesi, gün yüzü göremedi. Projeler tamamlanamadı, borçlar ödenemedi...
600 milyonluk JetPa'nin mal varlığını 3 milyon liraya ablasına ve eniştesine devretmek suretiyle holdingin içini boşaltıp insanları mağdur eden Fadıl Akgündüz, ardında "Fadılzedeler" bıraktı.
Yargı süreci
Hakkında ‘Kara Paranın Aklanmasına Dair Kanun’a göre hapis ve tüm malvarlığına el konulması istemiyle dava açılan Fadıl Akgündüz 2000 yılının başlarında Türkiye’den ayrıldı.
Akgündüz, "Nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece 22 Aralık 2015 tarihinde tutuklandı ve 2017'de tahliye edildi.
"Jet Fadıl" olarak dolandırıcılık denilince akla gelen ilk isim olan Fadıl Akgündüz, 27 Ocak 2023'te ise tekrar cezaevine gönderildi.