Futbol toplarının beşgen ya da altıgen olmasının sebebi bakın neymiş…
ensonhaber.com

Dünya genelinde en popüler dalı olan ülkemizde de en çok takipçiye sahip olan spor dalları arasında ilk sırada yer alır. Gerek izlemenin gerek oynamanın çok sevildiği bu spor dalında bulunan detaylar ise oldukça şaşırtıcı olabiliyor.

Özellikle çoğu kişinin belki de ilk dikkatini çeken detaylar arasında futbol topları yer alıyor. Klasik bir futbol topunun üzerinde bulunan şekillerin genellikle beşgen ya da altıgen olduğu görülüyor.

Peki neden beşgen veya altıgen tercih ediliyor? Sizin de aklınıza geldiğinde sorguladığını bu sorunun cevabını sizler için araştırdık bakın bu beşgen ve altıgenlerin sırrı neymiş…

Beşgen ve altıgenlerin sırrı…

Futbolun olmazsa olmazı futbol topları her geçen gün daha iyi bir oyun sergilenmesi adına geliştirilen nesnelerin başında geliyor. Ancak herkesin dikkatini çektiği gibi futbol toplarının çoğu beşgen ve altıgen şekillerinden oluşuyor.

Bunun nedeni ise basit bir tasarım olmanın dışında topun darbe aldıktan sonra aerodinamiğinin bozulmasını engellemek. Yani beşgen ve altıgenler kullanılmasının en temel sebebi topun darbeler sonucunda formunu koruyabilmesi.

Toplamda 12 beşgen, 20 de altıgen olduğunu söylemiştik Futbol toplarında bu parçalar 1 beşgenin etrafına yerleştirilen altıgenler şeklinde gerçekleştiriliyor. Yani bir beşgenin başka bir beşgene değme olasılığı yok. Beşgen ve altıgenlerin oluşturduğu uyum, topa vurduğunuzda havada daha uzun süre hareket edebilmesini sağlıyor. Üstelik tekme, çarpma gibi durumlarda formunu korumaya başarabiliyor.