Bir süredir poşetler ücretli ve birçok insan bu sayede gereksiz poşet tüketimini azalttı diyebiliriz. Plastik poşet kullanımının azalmasıyla birçok insan uzun süreli kullanabilecekleri bez ve kumaş çantalara yöneldi.
Plastik kullanımının kanser vakalarının artmasında da payı vardır. Eskiden poşet yerine kese kağıdı, file, bez torba gibi çantalar kullanılırdı.
Plastik poşetler birçok canlı için ciddi hasar bırakabiliyor. Oldukça ucuz bir şekilde üretilen bu poşetler çevremizde gerek kullanılırken gerekse çürürken çevreye, toprağa kısacası canlılara kalıcı zararlar bırakır.
Bir plastiğin ise doğada tamamen yok olması için denizde 400 yıl, karada ise 800 yıl gibi bir süre geçmeli.
Plastik poşetin zararları
Isı ve güneşe maruz kalan bir poşet çözündüğünde kanser vakalaranın artmasına sebep olur.
Denizlerde yaşayan birçok canlı denizlere atılan poşetleri yutunca sindirim sistemlerini bozarlar ve bu durum onların ölümlerine sebep olur.
Poşetler şeffaflıklarından dolayı ısıyı emerler ve bu durum yangınlara sebep olur.
Bu poşetlerin içinde özellikle siyah olan poşetler sadece toprağa ya da çevreye değil içine konulan gıdaları da olumsuz anlamda etkileyerek insan sağlığına ciddi zararlar verir.
Plastik poşetler doğada çürümeye başladıkları zaman içerdikleri maddeler doğaya karışır ve bu maddeler suya, toprağa karışarak besin zincirimizi kirletirler.
Yukarıda bahsettiğimiz nedenler plastik kullanımının az veya çok olmasının bir şeyi değiştirmeyeceğini hiç kullanmamanın daha sağlıklı olacağını göstermektedir.
Mümkün oldukça plastik kullanmaktan kaçınalım.
Ben kullanmazsam ne değişecek demeyin, siz kullanmayın ve çevrenizdekileri de bu konu da sık sık uyarın.
Bu gelecek, bu dünya hepimizin ve bizler kalıcı zararlar verme hakkına sahip değiliz. Bilinçli insanların çoğalması dileğiyle…
Sağlıkla kalın!