Haltercilere müsabakalardan önce koklattıkları o şey bakın neymiş…
Haber Merkezi

Her sporun kendi özelinde farklı ritüelleri olabiliyor. Örneğin futbolcuların formlarına viks sürmeleri ya da maçtan önce çay içmeleri gibi haltercilerde müsabakalara çıkmadan önce herkesin ne olduğunu ve ne için kokladıklarını merak ettikleri o şeyi kokluyorlar.

Antrenörlerin haltercilere müsabakaya çıkmadan hemen önce koklattıkları şey dolaylı yoldan performansını etkilemede başarılı oluyor.

Çoğu kişinin merak ettiği performansı attırmada nasıl bir etkisi olabilir ki diye düşündüğü o şeyin ne olduğunu ve ne işe yaradığını sizler için araştırdık. Bakın koklatılan o şey neymiş…

Performans kalitesi artıyor…

Haltercilerin müsabakalardan önce kokladıkları ve merak odağınız olan o şey amonyaktan başka bir şey değil. Amonyak koklamak ise halterciler üzerinde sandığınızdan daha büyük etkilere sahipmiş.

Amonyak koklamaları burun ve sinir sisteminin uyarılarak, adrenalin vererek dikkati ve uyanıklığı artırması gibi önemli etkilere sahip. Ayrıca burnu ve solunum yollarını açarak daha derin ve etkili nefes almayı sağladığından oksijen alımını da artıyor.

Bazı haltercilerin ise ağrı eşiği amonyak sayesinde artarak daha ağır kaldırışlar yapmasını sağlayıcı etkiler de sunabiliyor. Bunların yanı sıra kimi sporcuda da sadece bir tür ritüel ya da psikolojik hazırlık olarak da kullanılıyor.