Hasadı başladı: Vücudu baştan sona sıfırlıyor, kilosu 25 lira…
ensonhaber.com

Meyve ve sebzelerin sağlık üzerindeki önemini bilmeyen yok. Doğru miktarlarda tüketildiklerinde, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezler arasında yer alıyorlar.

Sağlığa olan faydalarıyla öne çıkan sebzelerden biri de Kayseri’nin Yumula ilçesinde yetiştirilen patlıcanlar.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yamula patlıcanları, yöre halkı tarafından büyük ilgi görüyor.

Sağlık açısından birçok faydası bulunan bu lezzetli sebze, hem sofraları süslüyor hem de sağlık bilincine katkı sağlıyor.

Yerel çiftçiler, bu yılın hasat döneminde yoğun bir talep ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.

Kilosu 25 liradan satışa çıktı

Geçtiğimiz yıllarda ortalama 5-10 TL arasında satılan patlıcanlar, bu yılın başından itibaren pazar tezgahlarında dikkat çekici bir fiyat artışıyla karşımıza çıkıyor.

Kayseri'nin Yamula ilçesinde yetiştirilen patlıcanların kilosu, 25-35 TL arasında değişen fiyatlarla tüketicilerle buluşuyor.

Patlıcanın faydaları

Patlıcan, yüksek lif içeriğiyle bağırsak düzenini destekler ve günlük lif ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir.

Fenolik bileşikler içeren patlıcan, kemik sağlığını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kalsiyum ve demir içeriği, kemik erimesi ve anemi riskini azaltabilir.

B6 ve C vitaminleri ile potasyum bakımından zengin patlıcan, kalp sağlığını destekler ve LDL (kötü) kolesterol düzeyinin dengelenmesine yardımcı olabilir.

Patlıcanın içerdiği polifenoller, kansere yakalanma riski olan kişilerde tümör büyümesini engelleyebilir. Özellikle nasunin adlı bileşen, beyin hücrelerini zararlardan koruyabilir.

Patlıcan, iştahı azaltıcı etkisi ve tokluk hissi sağlamasıyla kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Karaciğeri belirli toksinlerden koruyarak karaciğer sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.