Havaalanı pistlerinin numaralandırılmasının sebebi bakın neymiş…
Haber Merkezi

pislerinde çoğu kişinin de dikkat ettiği o nokta pist numaralarıdır. Her ne kadar bu numaraların gelişi güzel verildiği düşünülse de aslında durum o kadar da basit değilmiş.

Pistlere verilen numaralar rastgele verilmediği gibi arkasında da ilginç bir matematik yatıyormuş. Verilen bu numaralar sadece pistlerin isimleri olmalarının dışında farklı önemli noktalarda içeriyormuş.

Belli bir düzene göre gitmeyen bu karmaşık sayıların neye göre verildiğini eminiz ki sizlerde merak ediyorsunuz. İşte, pistlerin karmaşık sayılarla numaralandırılmasının nedeni…

Pistlerin isimleriymiş…

Havaalanlarında bulunan pistlere verilen o numaralar ilk olarak pistleri isimlendirmede işe yarıyormuş. Bu isimlendirme sistemi, pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin pistleri net bir şekilde tanımlamasını ve güvenli bir şekilde uçuş yapılmasını sağlıyor.

Rastgele rakamlardan oluşmayan bu numaralandırma sisteminde, her pist, manyetik kuzeye göre belirli bir açıya sahip olarak adlandırılıyor. Pusula üzerindeki derece ölçeği kullanılarak pistin bulunduğu bölgedeki manyetik konumu temsil eden bir numara elde ediliyor.