Hemen test edin! Meğer o işaretler yüksek IQ belirtisiymiş...
Seda Yeşilyurt

Çeşitli testleriyle birçok kişi IQ seviyesini ölçmek ister. Yüksek IQ belirtileri arasında yer alan o yetenekler ise çoğu zaman göz ardı edilir.

Günlük hayatta yaptığınız işleriniz, konuşma tarzınız, yaptığınız hareketler sizin kişilik özellikleriniz hakkında bilgi verdiği kadar IQ’nuz hakkında da ipuçlarıyla doluymuş.

Özellikle belirli davranışlar genellikle yüksek IQ’ya sahip insanlarda gözlenirken sizin de bunu test etmeniz oldukça kolay. Tek yapmanız gereken o davranışların sizde olup olmadığına bakmak.

YÜKSEK IQ’LU OLDUĞUNUZU GÖSTEREN DAVRANIŞLAR

1. Erken yaşta konuşma yeteneği

Üstün zekaya sahip çoğu kişi normalden daha erken yaşta konuşurken kelimeleri de hızlı bir şekilde öğrenir.

2. Çok hızlı öğrenme kapasitesi

Yeni bir konu karşısında çekingen davranmayıp hızlı öğrenme yetenekleri ile birlikte bilgi kısa sürede sindirip anlayabilmektedir.

3. Derinlemesine düşünme yeteneği

Olaylara tek bir açıdan değil çok yönlü olarak yaklaşırken sorunları analiz etme konusunda da oldukça yeteneklidir.

4. Geniş kavramsal düşünme

Farklı konular arasında bağlantı kurabilme yeteneği gelişen bu kişiler genelde çok yönlü İlgi alanlarını da içerisinde barındırır.

5. Yaratıcılık ve ilham

Sanat, müzik, edebiyat gibi alanlara belirgin bir yetenek sergilerken farklı ve yaratıcı bir düşünce yapısı da beraberinde gelmektedir.

6. Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik abidesi olan bu kişiler yüksek standartlara sahiptir.

7. Empati ve duyarlılık

Anlamı ve empati kurma yetenekleri son derece yüksek olan bu kişiler diğer insanları anlama ve dinleme konusunda yeteneklidir.

8. Yüksek konsantrasyon ve odaklanma

Herhangi bir olaya odaklanma konusunda saatlerini ayırabilir. Dikkat dağınıklığı gibi sorunlarla karşılaşmayan bu kişiler tek bir olayın üzerine saatlerce düşünebilme kapasitesine sahiptir.

9. Karmaşık problemleri çözme yeteneği

Karmaşık olayları çözme konusunda iyi olan bu kişiler yaratıcı çözümler üreterek matematiksel, bilimsel ve mantıksal problemleri çözebilir.

10. Eleştirel düşünme

Olayları sorgulayıp eleştirel bir düşünce ile yaklaşırken bilgiyi değerlendirip her zaman mantıkçı sonuçlara ulaşmaya çalışırlar.

Üstün zekaya sahip kişilerin genel olarak gösterdiği ortak düşünceler bulunurken farklılık gösterebilen kriterlerde yer almaktadır.