İlk alfabelerin sağdan sola yazılmasının sebebi bakın neymiş…
ensonhaber.com

boyunca birçok olay çeşitli değişiklikler göstererek şimdiki halini almıştır. Bu değişiklikler arasında çeşitli değişimler yaşan alfabelerde yer alır.

Tarihte bulunan birçok alfabe farklı şekillerde karşımıza çıkar. Şimdilerde kullandığımız ve yazmak için soldan sağa kullandığımız yön bile zamanında tam tersiydi.

İlk bulunan alfabelerde yazının sağdan sola doğru yazılması çoğu kişi için merak konusudur. Peki ya neden bu şekildeydi? Neden şimdi soldan sağa doğru yazıyorken ilk alfabelerde bu durum tam tersiydi? İşte, ilginç nedeni…

Aklınızın ucundan bile geçmeyecek…

Yazının icat olmasının ardından sağdan sola doğru yazılıyor olmasının nedeni eminiz ki aklınızın ucundan bile geçmemiştir. Bakın aklınıza gelmeyecek o nedenler nelermiş.

Sümerler, MÖ 3000'lerde çivi yazısını icat ettiğinde, bu yazı sağdan sola doğru yazılıyordu. Çünkü bu yazının ilk örnekleri kil tabletler üzerine kazınıyordu ve sağ elini kullanan bir insan için kil tablet üzerine yazmak daha kolaydı. Kalemi sağa doğru itmek, çekmekten daha az zahmetliydi.

Aynı dönemde Mısırlılar da hiyeroglifleri sağdan sola yazmayı tercih ediyorlardı. Bunun sebebi yine benzerdi; sağ elleriyle kolayca yazabiliyorlardı. Üstelik, Mısır'ın sanat ve yazı geleneği de bu yönde evrilmişti.

Sağdan sola yazmak pratik sebeplerden dolayı da oldukça önemliydi. ağ elle yazarken elin yazıya bulaşma ihtimali daha düşüktü. Soldan sağa yazarken mürekkep ya da boya, yazan kişinin eline bulaşabildiğinden sağdan sola yazmak daha mantıklıydı.

Ayrıca bir diğer avantajı ise çoğu kişi sağlak olduğundan yazı yazdıkları parşömeni sol elleri ile açarak sağdan sola yazmak daha pratik oluyordu.