Kader levhası, alın yazısı: Levh-i Mahfuz nedir

Berat Kandili hakkında "kaderin belirlendiği gün" denir. 1 yıllık alın yazımız, bir dahaki Berat gecesine kadar yazılır inanışı yayılmıştır. Aslında burda bahsedilen "Levh-i Mahfuz"dur. Berat gecesi indirilen Levh-i Mahfuz, "kader levhası" olarak biliniyor.

Kuran-ı Kerim'in Berat gecesinde Levh-i Mahfuz'a indirilmiş olması da önem arz ediyor.

Sözlükte “yazı yazmaya uygun yassı ve düzgün yüzey” anlamındaki levh ile “korunmuş” mânasındaki mahfûz kelimelerinden oluşan levh-i mahfûz “üzerine yazı yazılan, silinmekten ve değişikliğe uğramaktan korunmuş düzgün satıh” demektir.

Levh-i Mahfuz, insanların başlarına gelebilecek şeyleri de ihtiva etmesinden dolayı "Kader kitabı" şeklinde de bilinir.

Peki, Levh-i Mahfuz'un faziletleri nelerdir? Levh-i Mahfuz'da neler yazar? İşte detaylar...

Levh-i Mahfuz nedir

İslam dininde kader olarak isimlendirilen, geçmiş ve gelecek tüm olaylar ve varlıklar Allah katında bulunan Levh-i Mahfuz'da yazılı bulunmaktadır. Levh-i Mahfuz, Allah'ın "ilim" sıfatıyla ilişkilendirilir.

İbn Abbas'tan rivayet edildiğine göre Allah Levh-i Mahfuz'u beyaz inciden, kenarlarını da kırmızı yakuttan yarattı, kalemi de, yazısı da nurdur.

"Gökte ve yerde gizli olan hiçbir şey yoktur ki, apaçık olan bir kitapta olmasın." (Neml Suresi, 75)[1] Ayette geçen apaçık kitap Levh-i Mahfuz olarak yorumlanır.

Mukadderat gecesi Berat

Berat gecesinde, bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır.

Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir.