Kanser tedavisi için çapıcı araştırma! Yılan zehri sağdılar…
ensonhaber.com

Adıyaman Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyelerinin kanser araştırması gündeme bomba gibi düştü. Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız ve 3 arkadaşı tarafından yapılan araştırma TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

Söz konusu olan kanser tedavisi bağlamında yapılan ‘Wagner Engereği Zehrinin Proteomik Karakterizasyonu ve Potansiyel Antikanser Etkinliğinin Araştırılması' adlı proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çalışmalar yapıldı.

Endemik bir tür olan Wagner engereği zehir içeriği belirlenerek anitanser özellikleri ve biyoteknik kullanım alanlarının belirlenmesi için Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Erzurum ve Bingöl kırsalında 5 günlük saha çalışması yapıldı.

Yılan zehirleri sağıldı…

5 günlük saha çalışması boyunca yakalanan yılanların zehri sağılarak yeniden doğaya salındı. Prof. Dr. Zülfü Yıldız bu araştırma hakkında, kansere etkili olabilecek maddeleri tespit ederek, ovaryum kanser hücreleri üzerinde denemeler yapılacağını belirtti.

Yıldız yaptıkları bu çalışma hakkında ise, "TÜBİTAK tarafından destek alan proje kapsamında ülkemizde endemik olan Wagner engereğinin zehir içeriğini belirleyeceğiz ve daha sonra ovaryum kanseri üzerinde deneyeceğiz. Daha önce Wagner engereği, Aras Vadisi'nde biliniyordu.

Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birçok bölgesinde bulunduğunu tespit ettik. Yılan zehirlerinde çeşitli hastalıklara iyi gelen maddeler bulunuyor. Tabii yılan zehirleri içerisinde 100'den fazla madde bulunuyor. Wagner engereği de ülkemizde endemik olduğundan dolayı çalışılmamış bir tür.

Öncelikli olarak yılanları bulup, onlardan zehir sağıp, zehrin içeriğini belirleyeceğiz ve daha sonra kansere etkili olabilecek maddeleri tespit ettikten sonra ovaryum kanseri hücreleri üzerinde denemeleri yapacağız. Bu kapsamda gelip, öncelikli olarak Wagner engereği örneklerimizi bulduk. Onlardan zehir sağdık ve onları yine kendi habitatlarına, doğasına saldık." ifadelerine değindi.