Kargo gemilerinin tabanının düz olmasının nedeni bakın neymiş...
Seda Yeşilyurt

Denk gelip gördüğünüz tüm gemilerin alt tabanlarına nazaran yük gemilerinin alt kısımları modern sistemle birlikte düz yapılmaya başlanmıştır.

Gemilerin stabilitesini sağlamak için kullanılan derin salmalar yerine tabanlarının eskiye göre daha düz yapılması ise oldukça önemli bir nedenden kaynaklanıyormuş.

Modern yük gemilerinin alt tabanlarının daha düz yapılmasının nedeni ise çoğu kişinin aklının ucundan bile geçmiyor. Bakın alt tabanlarının düz yapılmaya başlanmasının nedeni neymiş.

ARTIK DÜZ YAPILIYOR ÇÜNKÜ

Modern gemilerin alt kısımlarının düz olması, yük taşıma kapasitesini maksimize etmek amacıyla tercih edilmektedir. Düz alt kısımlar, geminin yüzeyde daha geniş bir alan kaplamasını sağlar ve bu sayede yük gemileri daha fazla yük taşıyabilir.

Tabanlarının düz yapılması Form stabilitesi adı verilen bu yöntem ile, geminin dengede kalmasını sağlamak için gövde yapısının genişliği ve şekline dayanır. Düz alt tasarımlı gemiler, geniş gövdeleri sayesinde form stabilitesi sağlar ve yüksek metacenter noktasına sahip olmaları sayesinde mümkün olur.

Kısacası gemi tabanının düz olması sayesinde gemilerin çok daha fazla yük taşıma imkanı sunarken aynı zamanda dengeyi sağlama da oldukça etkilidir.