Kartal deprem bölgesi mi? İstanbul Kartal'dan fay hattı geçiyor mu? Völgenin risk haritasındaki yeri...

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilimizi etkileyen depremlerin ardından vatandaşlar oturdukları il ve ilçelerin riskini merak ediyor. İstanbul'un büyük ve yoğun nüfuslu ilçelerinden biri olarak bilinen için de deprem riski taşıyıp taşımadığı araştırılıyor. İşte risk haritasındaki yeri...

Kartal deprem bölgesi mi?

Kartal'da yaşayan ya da akrabaları bu bölgede bulunan pek çok vatandaş Kartal'ın deprem riskini merak ediyor. "İstanbul İli Kartal İlçesi Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı", Kartal ilçesine ait deprem tehlike analizleri, kentsel üstyapı ve altyapı unsurlarının risk analizlerini sunmak amacıyla “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” verileri kullanılarak, 2020 senesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından (DEZİM) hazırlanmıştı.

Hazırlanan yayınlananlara göre; 7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Kartal’daki binaların ortalama %60’ının hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %27’sinin hafif, %10’unun orta, %2’sinin ağır ve %1’inin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Kartal’da, analiz edilen toplam bina sayısı 29.981 olarak ifade edilmiştir.

Kartal fay hattına yakın mı?

Bunun dışında Kartal'ın özellikle güney kesimlerinin fay hattına yakın olduğu, bu sebeple risk taşıdığı bilinmektedir. Kuzey bölge ve mahallelerin ise sahile oranla daha az risk taşıdığı bilinmekte. Komşu ilçelerden Pendik (özellikle güney kısım) ve Tuzla'nın da deprem riski taşıdığı biliniyor.

KARTAL DEPREM RİSK DURUMU SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN!

Kartal, İstanbul'un Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kocaeli Yarımadası'nın güney batısında yer alan bir ilçedir. TÜİK 2019 nüfus sayımına göre 470.626 nüfusa sahiptir.