Kedilerin dillerinin tırtıklı olmasının sebebi bakın neymiş...
Editör: Seda Yeşilyurt

Kedileri sık sık kendilerini yalarken görmüşsünüzdür. Yaladıkları sırada dikkatli incelediğinizde dillerinin üzerinde minik minik dikensi yapılar dikkat çeker.

Bu dikensi yapılar sizi yaladıklarında da sanki derinize takılıyormuş hissi uyandırır. Bu garip hisse neden olan ve papilla adı verilen bu yapıların neden olduğu ve ne işe yaradığı ise çoğu kişi tarafından bilinmez.

Sizler için bu papilla adı verilen yapının neden kedilerin dillerinde oluştuğunu ve ne işe yaradığını araştırdık. Bakın bu dikensi yapının sebebi neymiş...

Aslında oldukça önemli!

Kedilerin dillerindeki dikkat çeken bu yapı her ne kadar çoğu kişi tarafından anlam verilmese de minik dostlarımızın beslenmesinden tüy bakımına kadar oldukça büyük bir öneme sahip.

Dillerinin yüzeyindeki küçük, kanca şeklindeki papillalar, tüylerinin arasına derinlemesine girerek kirleri, parazitleri ve ölü tüyleri temizlemelerine yardımcı olur. Bu tüy bakımı işlemi, hem kedilerin cilt sağlığını korur hem de tüy dökülmesini azaltır.

Dillerindeki bu pürüzlü yapı sayesinde yiyeceğin parçalanması kolaylaşır. Bu sayede besin, daha kolay çiğnenebilir bir hâle gelir.

Aynı şekilde su içerken de dillerinin pürüzlü yapısı, suyu dilin yüzeyine çeker. Kediler su içerken dillerini hızlıca ileri geri hareket ettirirler ve bu hareket sırasında dillerinin papillaları suyu yakalayarak ağızlarına getirir.