Kerbela olayı nedir, nasıl olmuştur? Kerbela'da neler yaşandı?
Haber Merkezi

Hazreti Hüseyin ve ehlibeytin şehit edildiği Kerbela olayının 1344. yılı muharrem ayının onuncu gününe denk gelen 16 Temmuz 2024 günü yad edildi.

Irak'ın Kufe kenti yakınlarındaki Kerbela Çölü'nde 10 Ekim 680'de Emevi Devleti'nin 2'nci halifesi Yezid bin Muaviye tarafından Hazreti Hüseyin ve ehlibeytin şehit edilmesi, İslam tarihinde asırlardır dinmeyen bir acı olarak yer aldı.

Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid'in Hazreti Hüseyin'in kendisine biat etmesini istemesi nedeniyle yaşanan üzücü hadiseler, Hazreti Muhammed'i ve onun ehlibeytini seven müminleri derinden yaraladı.

Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü"nde şehit edilmeleri nedeniyle bugün, "matem günü" olarak görülüyor.

Peki, Kerbela olayı nedir ve neden yaşandı? Kerbela'da neler oldu? İşte Kerbela olayı hakkında merak edilenler...

Kerbela olayı nedir

Kerbela Olayı, İslam tarihindeki mezhep farklılıklarının ve siyasi çekişmelerin bir yansımasıdır. 10 Muharrem 61 (10 Ekim 680) tarihinde, bugünkü Irak sınırları içinde yer alan Kerbela şehrinde meydana gelmiştir.

Kerbela, İslam dünyasında adalet, zulme karşı direniş ve fedakarlık sembolü olarak görülür.

Kerbela'da neler yaşandı

Hz. Muhammed'in (s.a.v.) torunu ve Hz. Ali'nin (r.a.) oğlu olan Hüseyin bin Ali, Emevi Halifesi Yezid bin Muaviye'yi meşru bir halife olarak tanımadı.

Yezid'in hilafeti, birçok Müslüman tarafından zorla kabul ettirilen bir yönetim olarak görülüyordu.

Hz. Hüseyin, Kufe halkının daveti üzerine, kendisine biat edeceklerini ve onu halife olarak tanıyacaklarını umarak ailesi ve yandaşlarıyla birlikte Kufe'ye gitmek üzere yola çıktı.

Ancak, Yezid'in valisi Ubeydullah bin Ziyad, Kufe'yi kontrol altına alarak Hüseyin'e destek verenleri baskı altına aldı.

Hüseyin ve beraberindeki küçük grup, Kerbela'da Yezid'in ordusu tarafından kuşatıldı.

Kerbela'da 10 Muharrem günü, Hz. Hüseyin ve yanındaki 72 kişi, Yezid'in binlerce kişilik ordusuna karşı savaşmak zorunda kaldı.

Su kaynaklarından uzaklaştırılan ve günlerce susuz bırakılan Hüseyin ve yandaşları, zulme boyun eğmemek için Allah yolunda ölme kararı aldı.

Aldığı ok ve mızrak darbeleriyle atından yere düşen Hazreti Hüseyin'in başı kesilerek, bedeni atların ayakları altında ezildi.

Hz. Hüseyin ve ehli beyt Kerbela'da şehit edildi.